Ringactiviteiten
Ringresultaten 2018
Het accent bij het ringen van vogels is de laatste jaren veranderd. Sommige soorten worden helemaal niet meer geringd, omdat ze hard in aantal zijn afgenomen, denk aan de weidevogels, en er worden minder nestkasten gecontroleerd of nesten gezocht en dus minder pullen van zangvogels geringd.
|
|
Ringresultaten 2017
De ringinspanningen in 2017 waren beslist niet minder dan in 2016, maar het aantal geringde vogels was aanzienlijk minder. Een blik op de tabel maakt duidelijk waar de verschillen door werden veroorzaakt en dat was hoofdzakelijk door het verminderde aantal kerkuilen en spreeuwen. Schommelingen in het aantal geringde kerkuilen is een bekend gegeven omdat het broedsucces van kerkuilen van jaar tot jaar erg kan variëren door het muizenaanbod. Had de spreeuw dan een slecht broedseizoen? Neen, want dat er bijna 400 exemplaren minder werden geringd kwam doordat op de grootste broedlocatie in een bos bij Agelo de nestkasten open werden aangetroffen en de klepjes in de omgeving op de grond lagen. De spreeuwen, maar ook de andere nestkastbewoners, zoals mezen, boomklevers en bonte vliegenvanger hadden hun legsels verlaten. Eekhoorns maken wel eens nestkasten open, maar hier waren geen eekhoorns de boosdoener.
|
|
Ringresultaten 2016
In 2016 werden ruim 400 vogels minder geringd dan in 2015, maar het aantal soorten dat geringd werd, steeg van 40 naar 46 soorten. Oorzaak van deze daling van het aantal geringde vogels is dat er geen vogels werden gevangen op de wintervoederplaats in Agelo en er dus veel minder koolmezen en pimpelmezen werden geringd. Bovendien kreeg het ringen van vogels voor bepaalde projecten meer prioriteit en bleef er minder tijd over voor het ringen van o.a. bonte vliegenvangers en kleine karekieten.
|
|
Ringresultaten 2015
Voor het eerst sinds vele jaren daalde het aantal geringde vogels beneden de 4000 en ook het aantal geringde soorten was weer minder dan voorgaande jaren. Sommige soorten die prioriteit krijgen bij het ringen, zoals roofvogels, uilen, zwaluwen en spreeuwen werden weer veel geringd. Het vergt ook veel tijd omdat naast het ringen ook de biometrische gegevens van de vogels worden verzameld.
|
|
Ringdag 28 februari 2015.
Al vele jaren worden er in de winterperiode in ons werkgebied vogels gevangen ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek. In het recente verleden gebeurde dat op twee verschillende ringlocaties, te weten: Agelo en Saasveld. Als gevolg van het overlijden van Alfons Hofstede is de ringlocatie in Saasveld enige tijd geleden komen te vervallen. Resteert derhalve de ringlocatie in Agelo, waar ook al jaren achtereen de vogels worden bijgevoerd in de wintermaanden. Voor veel vogels is dit een echte overlevingsplek geworden, zo weten we intussen.
Kijk hier voor de resultaten...
Kijk hier voor de resultaten...
Ringresultaten 2014
Het ringprogramma begint normaal in de maand april met het ringen van bosuilen, direct gevolgd door boomklevers en weer ietsjes later begint de drukke periode met het ringen van spreeuwen, gevolgd door de bonte vliegenvangers en de eerste uilen. In 2014 verliep het ringseizoen echter in een andere volgorde en tijdsbestek, waardoor de ringers tijd te kort kwamen en een keuze moesten maken welke vogels wel of niet geringd werden. Alle roofvogels en uilen, boerenzwaluwen, huiszwaluwen, ooievaars, grote gele kwikstaarten en spreeuwen kregen de hoogste prioriteit.
Download hiernaast het gehele rapport. |
|
Ringdag 12 maart 2014.
Al vele jaren worden er in de winterperiode (maanden januari / februari) in ons werkgebied vogels gevangen ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek. Dit gebeurde in het recente verleden steevast bij onze leden Johan Stevelink en Alfons Hofstede. Door het overlijden van “good old Alfons” is diens locatie in Saasveld thans niet meer in gebruik. Wel echter nog onze locatie in Agelo.
Lees meer.....
Lees meer.....
Ringresultaten 2013
Ondanks hetzelfde ringprogramma en het feit dat dezelfde ringers net zo vaak en lang op pad waren om vogels te ringen als in 2012, werden in 2013 ruim 1000 vogels minder geringd. Door de lang aanhoudende winter, gevolgd door de koudste lente sinds 1970 kwam het broedseizoen van vogels pas laat op gang en waren de legsels van veel vogels kleiner en waren er minder tweede legsels door tijdgebrek hiervoor. Ook waren er nog al wat broedparen die niet aan het broedproces zijn begonnen; dit was vooral bij diverse uilensoorten het geval.
|
|
Ringdag 22 maart 2013.
Vanwege de bijzondere weersomstandigheden van de afgelopen maanden was het raadzaam om op onze ringlocatie in Agelo niet eerder te ringen dan op 22 maart 2013. Op deze locatie worden in de regel in de wintermaanden op één dag veel vogels gevangen. Onze locatie-eigenaar “Johan” laat op dergelijke dagen niets aan het toeval over, voert al geruime tijd bij en roept de bekende enthousiastelingen vroegtijdig bij elkaar. Juist vanwege de doorgaans grote aantallen kan Ben Nijeboer, één van onze drie ringers, best wat extra hulp gebruiken. Lees meer.....
Ringresultaten 2012
Er werden in 2012 weer meer vogels geringd als in voorgaande jaren, hoewel de stijging ten opzichte van 2011 beperkt was. Voor het Ring-MUS-projekt werden meer vogels geringd en ook kregen meer roofvogels en uilen een ring. Er werd slechts eenmaal geringd op de winteringsvoederingsplaats in Agelo en het aantal geringde nestjongen was ook minder.
De tabel begint al met de opmerkelijke toename van geringde jonge Ooievaars van 4 naar 9 exemplaren, waarvan verderop in dit verslag meer is te lezen. |
|
Ringresultaten 2011
Er werden in 2011 aanzienlijk meer vogels geringd dan in voorgaande jaren en ook werden er meer soorten geringd dan de laatste jaren gebruikelijk was. In het overzicht zijn zelfs 2 vogelsoorten opgenomen, die nog niet eerder in ons werkgebied werden geringd. Op 23 februari werd in Agelo op de vaste wintervoeder- en ringplek een middelste bonte specht geringd. Jarenlang was deze spechtensoort uitgestorven in Nederland, maar sinds het begin van deze eeuw is de middelste bonte specht aan een opmars begonnen en broedt nu vooral in de oudere eikenbossen langs de oostgrens en breidt zich nu verder westwaarts uit.
|
|
Ringresultaten 2010
In 2010 werden 4503 vogels geringd; dit was een aanzienlijke toename t.o.v. 2009 toen 3984 exemplaren een ringetje kregen aangelegd. Het aantal soorten was met 39 precies gelijk aan het aantal dat in 2009 geringd werd. Het aantal vogels dat jaarlijks wordt geringd neemt de laatste jaren weer toe; het aantal soorten dat geringd wordt neemt de laatste jaren echter lichtjes af. De boerenzwaluw was jarenlang de meest geringde vogel in ons werkgebied, maar de laatste jaren is de bonte vliegenvanger koploper met gemiddeld 800 tot 1000 exemplaren per jaar.Daarbij was 2010 zelfs een absoluut recordaantal met 1124 geringde bonte vliegenvangers.
|
|