Weidevogel bescherming
Resultaten Weidevogels 2022 per soort Natuur- en Vogelwerkgroep "de Grutto"
De weidevogels hebben een matig jaar achter de rug. Door de droogte zijn er waarschijnlijk minder kuikens vlieg vlug geworden. Het gesubsidieerde weidevogelgebied in Albergen had een goed jaar, er zijn een flink aantal grutto kuikens groot geworden. In het algemeen gaat de weidevogel populatie nog steeds achteruit. Nu in de toekomst meer natuurinclusief geboerd gaat worden met vergoeding voor boeren kan dit misschien tot staan worden gebracht.
|
Resultaten Weidevogels 2022 per afd. Natuur- en Vogelwerkgroep "de Grutto"
De resultaten van het weidevogelseizoen 2021 per afdeling vindt u hier terug.
|
Resultaten gesubsidieerd Weidevogelbeheer NO Twente 2022
In het werkgebied van het Gebiedscollectief Noordoost Twente liggen open gebieden waar weidevogels de doelsoorten zijn waarvoor mogelijkheden zijn voor gesubsidieerd weidevogelbeheer. De bekendste gebieden liggen in de omgeving van Albergen, Geesteren en Ottershagen bij Tilligte. Het beheer is geheel gericht op behoud en uitbreiding van het weidevogelbestand door onder meer uitgesteld maaibeheer, aanleg van plasdrasgebieden en inrichting van kuikenland.
|
Resultaten Weidevogels 2021 Natuur- en Vogelwerkgroep "de Grutto"
Het broedseizoen van de weidevogels was goed voor de weidevogels. Na een drietal droge voorjaren was het voorjaar van 2021 bovengemiddeld koel en vooral nat. De grasgroei kwam laat op gang waardoor de vogels meer tijd hadden te broeden voordat er gemaaid werd. Voor de kieviten, die vroeg begonnen te broeden was het wel zeer koud en nat, waardoor het eerste legsel vaak niet tot jonge pullen heeft geleid. Dit werd gelukkig goed gemaakt door de afloop van de tweede legsels onder veel betere omstandigheden.
|
Resultaten Weidevogels 2021 per afd. Natuur- en Vogelwerkgroep "de Grutto"
De resultaten van het weidevogelseizoen 2021 per afdeling vindt u hier terug.
|
Resultaten Weidevogels 2020 Natuur- en Vogelwerkgroep "de Grutto"
Voor de blijvers onder de broedvogels was de voorgaande winter er één die ze probleemloos konden doorstaan. Kieviten werden dan ook de gehele winter wel waargenomen, de wulp was alweer vroeg terug in de broedgebieden en ook de scholekster werd al in maart gesignaleerd in onze omgeving. De lente van 2020 was uitzonderlijk droog en recordzonnig.
|
Resultaten Weidevogels 2020 per afd. Natuur- en Vogelwerkgroep "de Grutto"
De resultaten van het weidevogelseizoen 2020 per afdeling vindt u hier terug.
|
Resultaten Weidevogels 2019 per soort Natuur- en Vogelwerkgroep "de Grutto"
Het jaar 2019 zal vooral de geschiedenisboekjes ingaan als een extreem droog jaar waarin de gevolgen van de klimaatverandering voor het 2e achtereenvolgende jaar voelbaar werden. Er werden wéér records (eerste kievitslegsel in februari) en weerrecords verbroken in Nederland. Het afgelopen broedseizoen kenmerkte zich door het koude maar ook vooral droge voorjaar. Aan de grote voorraad muizen in de uilenkasten werd al vroeg duidelijk dat het een goed muizenjaar zou worden. Voor de weidevogels een positieve bijkomstigheid omdat veel roofdieren hierdoor over het algemeen gemakkelijk hun kostje konden vergaren met het eten van muizen in plaats van eieren of kuikens.
|
Resultaten Weidevogels 2019 per afd. Natuur- en Vogelwerkgroep "de Grutto"
De resultaten van het weidevogelseizoen 2019 per afdeling vindt u hier terug.
|
Resultaten Weidevogels 2018 per soort Natuur- en Vogelwerkgroep "de Grutto"
De broedresultaten van 2018 en van alle voorgaande jaren laten zien dat de weidevogels niet of nauwelijks voor reproductie kunnen zorgen in de intensieve landbouwgebieden in Noordoost-Twente. Het aantal gebieden waar nog weidevogels voorkomen nemen snel af. Daar waar je 10 jaar geleden in het voorjaar maar een paar passen buiten de deur hoefde te zetten om weidevogels te zien of te horen, moeten we de komende jaren opzoek naar plekken waar nog weidevogels voorkomen. De enige kans om de weidevogels te behouden voor Noordoost-Twente is het inrichten van beheergebieden waar in samenwerking met de boeren rekening wordt gehouden met de weidevogels. Onze vereniging gaat het komende jaar en de komende jaren, in samenwerking met het gebiedscollectief Noordoost-Twente en andere buurtverenigingen, hier vol op inzetten.
|
Resultaten Weidevogels 2018 per afdeling Natuur- en Vogelwerkgroep "de Grutto"
De resultaten van het weidevogelseizoen 2018 vindt u hier terug. In dit verslag vindt u de resultaten van de verschillende afdelingen binnen de weidevogelbescherming.
|
Resultaten weidevogels 2017 Natuur- en Vogelwerkgroep "de Grutto"
De resultaten van het weidevogelseizoen 2017 vindt u hier terug. In het verslag vindt u de resultaten van de verschillende afdelingen binnen de weidevogelbescherming.
|
Resultaten weidevogels 2016 Natuur- en Vogelwerkgroep "de Grutto"
Het weidevogelseizoen 2016 was voor onze vereniging een zeer bewogen seizoen met teleurstellende broedresultaten en een jaar waarin we afscheid moesten nemen van drie zeer ervaren weidevogelbeschermers. Leden die vanaf de oprichting van onze (weidevogel)vereniging een groot deel van hun vrije tijd in het voorjaar hebben opgeofferd voor de bescherming van weidevogels.
|
Weidevogelresultaten per afdeling 2016
De stand van de kievit heeft zich enigszins hersteld in 2016. Door de vele wandelaars met loslopende honden in de Dalmeden is er slechts een klein gedeelte van dit gebied geschikt gebleven als broedgebied voor de kievit. Het aantal verstoringen bij de kievit was dit jaar gering
|
Het weidevogelgebied Albergen is in 2010 opgezet door Natuur- en Vogelwerkgroep “De Grutto” in Weerselo. Uitgangspunt hierbij was om de grutto met zijn snel dalende populatiestand te behouden voor Noordoost-Twente. Het gebied is op dit moment met zijn circa 20 broedparen grutto’s het beste gruttogebied van Twente.
|
Resultaten weidevogels 2015 Natuur- en Vogelwerkgroep "de Grutto"
Onze vereniging zag al vroegtijdig in dat de weidevogels moesten worden beschermd. De grutto werd opgenomen in de naam en in het logo van onze vereniging. Het logo symboliseert tevens de leefbaarheid van de natuur op het platteland in Noordoost-Twente waarbij boeren en vrijwilligers samen optrekken om de vogels die bij dit gebied horen, te behouden.
Voor wat betreft het totaal aantal broedparen weidevogels binnen onze kerkdorpen hebben we weer een stap moeten terug doen.
|
Weidevogelresultaten per afdeling 2015
Net als in 2014 waren er door de zachte winter in de hele winterperiode wel ergens kieviten te zien in onze omgeving. Zo werden de eerste kieviten in 2015 al op 2 januari gemeld door B. Kemerink. Gelukkig heeft zich de jarenlange daling van het aantal broedparen niet doorgezet en werden er voor het tweede jaar op rij weer een paar broedparen meer geteld in Fleringen. Het aantal steeg van 43 naar 47 broedparen waarbij ook het aantal gevonden legsels steeg van 34 naar 46. Verschillende van deze legsels werden niet daadwerkelijk opgezocht maar door observatie op afstand vastgesteld.
|
Resultaten weidevogels 2014 Natuur- en Vogelwerkgroep "de Grutto"
Het voorjaar 2014 was in tegenstelling tot het droge en koude voorjaar van 2013, voor de weidevogels een gunstig jaar. De zon scheen begin maart al volop, in de 2e helft van de maand afgewisseld met buien zachte regen. Het gras groeide zo hard dat de eerste snede al eind april ingekuild kon worden. Voor boeren een mooi begin van het jaar. Voor de weidevogels had de vroege lente voor- én nadelen. Het voordeel waren de gunstige omstandigheden voor de terugkerende broedvogels. De hoge temperaturen gaven kieviten de mogelijkheid om vroeg te broeden veelal op maispercelen vanwege de combinatie voedselaanbod en prima camouflage mogelijkheden.
|
Weidevogelresultaten per afdeling 2014
Door de zachte winter waren er in de hele winterperiode wel ergens kieviten te zien in onze omgeving. Zo werden de eerste kieviten in 2014 al op 4 januari gemeld door B. Kemerink. Gelukkig daalde het aantal broedparen het afgelopen jaar niet verder en werden er voor het eerst sinds jaren weer meer broedparen geteld in Fleringen. Het aantal steeg van 35 naar 43 broedparen en ook het aantal gevonden legsels steeg het afgelopen jaar van 26 naar 34. Het eerste legsel werd ook al vroeg gevonden door H. Lentferink op 19 maart. Dat er in de landbouw minder maïs wordt geteeld laat zich ook zien in de verdeling van de legsels. Van de 34 legsels werden er 18 gevonden op het grasland.
|
Resultaten weidevogels 2013 Natuur- en Vogelwerkgroep "de Grutto"
Het weidevogelseizoen 2013 kwam als gevolg van het droge en koude voorjaar laat op gang. Het aantal broedparen van de kievit, grutto, scholekster en wulp zijn dit jaar weer flink afgenomen. Het aantal broedparen tureluurs wist zich gelukkig iets te herstellen. Ondanks het verminderde aantal broedparen en geholpen door het late voorjaar, zijn er het af gelopen jaar in meerdere gebieden betere resultaten gehaald
als in 2012. Het aantal vliegvlug geworden weidevogelkuikens kan in sommige gebieden zelfs als goed worden gekwalificeerd. Helaas hadden we ook te maken met gebieden waarin de resultaten minder waren.
|
Weidevogelresultaten per afdeling 2013
Net als bij de kievit verschenen de eerste grutto’s in de zachte periode begin maart. Op 6 maart zag Hennie Lenferink de eerste grutto’s in Fleringen. Uiteindelijk werden 6 broedparen geteld, één meer als in 2012. Hiervan werd 1 legsel gevonden en gemarkeerd op 8 mei door B. Kemerink. Deze datum geeft al aan dat de grutto’s door het extreem koude voorjaar laat aan het broedseizoen zijn begonnen. De overige legsels zijn niet opgezocht en gemarkeerd, omdat de bewerkingen op het grasland voor de eileg al waren uitgevoerd. Het nest van het gemarkeerde legsel werd naderhand vernield........
|
Resultaten weidevogels 2012 Natuur- en Vogelwerkgroep "de Grutto"
Het spookbeeld dat de weidevogels in Twente verloren dreigen te gaan, krijgt steeds meer vorm. Het gaat de laatste jaren hard achteruit met ‘onze’ vogels. Weidevogelseizoen 2012 gaat de boeken in als een van de slechtste seizoenen ooit. Niet alleen zitten we op het dieptepunt qua aantallen broedparen, ook het aantal weidevogelkuikens ..............
|
Weidevogelresultaten per afdeling 2012
De daling van het aantal kieviten lijkt niet meer te stoppen. Net als voorgaande jaren daalde het aantal broedparen waardoor we het afgelopen jaar uitkwamen op slechts 38 broedparen. Daarmee verloren we ruim een kwart van de broedpopulatie. Een structureel te lage jongen productie ligt ten grondslag aan een steeds maar dalende populatie. Te weinig broedparen zijn in staat om jongen vliegvlug..........
|
Resultaten weidevogels 2011 Natuur- en Vogelwerkgroep "de Grutto"
Het gaat nog steeds niet goed met de weidevogels. De al jarenlang neerwaartse trend blijft doorgaan. Positief is dat op locaties waar veel wordt gedaan voor weidevogels, herstel mogelijk is. Belangrijke voorwaarden hierbij zijn vernatting, kruidenrijke percelen en verlate maaidata. In gebieden met beheersovereenkomsten is gemiddeld sprake van een positievere trend dan in gebieden waar niets voor weidevogels wordt gedaan.
Meer weten, download het gehele rapport.
|
Weidevogelresultaten per afdeling 2011
Net als in 2010 daalde het aantal broedparen van de kievit het afgelopen jaar met 5 naar 52 broedparen. Alweer verloren we het afgelopen jaar daarmee bijna 10 % van de broedvogel populatie. Een structureel te lage jongen productie ligt ten grondslag aan een steeds maar dalende populatie. Te weinig broedparen zijn in staat om jongen vliegvlug te krijgen. Daarbij kwam de aanhoudende droogte in het voorjaar waardoor vooral op de droge zandgronden broedparen zijn weggetrokken naar vochtige gebieden.
|
Resultaten weidevogels 2010 Natuur- en Vogelwerkgroep "de Grutto"
Afgelopen jaar kregen we te maken met het gedeeltelijk van kracht worden van het SNL. (Subsidiestelsel voor Natuur- en Landschapsbeheer) Ook onze vereniging kreeg te maken met deze nieuwe vorm van agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Door de inzet van onze vrijwilligers zijn we erin geslaagd boeren uit 2 goede weidevogelgebieden te laten meedoen. De focus ligt bij dit gebiedsgerichte beleidvooral op het vliegvlug laten worden van weidevogelkuikens.
|
Weidevogelresultaten per afdeling 2010
Helaas daalde de populatie van de kievit het afgelopen jaar met 5 naar 57 broedparen. In procenten uitgedrukt een achteruitgang van bijna 10 % in vergelijking met 2009. Deze achteruitgang speelt zich niet alleen af op plaatselijk niveau maar we zien een daling van het aantal kieviten op landelijke en zelfs op Europese schaal. Dit heeft veel, zo niet alles te maken met een te lage jongen productie. In een poging hierin verbetering te brengen is er op een aantal maïspercelen gewerkt met uitgestelde bescherming van de legsels.
|