Vogeltrektelling 11 september 2021
De eerste najaarstelling vond plaats op 11 september j.l. Zoals al vanaf 2004 gebruikelijk, werd er geteld vanaf het uitkijkpunt in het Beneden-Dinkeldal, nabij de Sterrenwachtlocatie, te Lattrop. Aan deze telling namen slechts 3 leden van onze Vereniging deel, namelijk Jan Nijmeijer Wim Wijering en Joop Damink. De laatste hield voornamelijk de tellijsten bij. We gaan er van uit dat de coronaperikelen aan deze lage opkomst hier nog steeds debet aan zijn.
Gestart werd er om 06.30 uur. Bij zonsopkomst waren de eerste vogelsoorten reeds op het turflijstje aangekruist. Het lag in de bedoeling te tellen tot 13.00 uur, maar vanwege de geringe trekradius werd dit tijdstip vervroegd naar 11.00 uur. De weergoden waren ons goed gezind. Het bleef droog en geregeld was zelfs het zonnetje te zien. Het regenfront trok op enig moment precies aan ons voorbij. Bij het begin van de telling was het 16 ° C en liep daarna met slechts één graadje op. Vanwege de vele mooie dagen, voorafgaand aan de telling, was de treklust onder onze gevleugelde vrienden kennelijk nog laag.
|
In totaal werden op deze eerste teldag 1247 vogels geteld, verdeeld over 43 soorten. Het aantal vogels en ook soorten bleef duidelijk achter bij vorige jaren, maar dat zal beslist met het bestendige warme weer van de afgelopen tijd te maken hebben. Nochtans waren we zeker niet ontevreden over de telgegevens.
Gewoontegetrouw waren bekende soorten als kauw, boerenzwaluw, spreeuw, houtduif en vink weer in de voorste gelederen te vinden, al hadden de aantallen - wat ons betreft - wel wat hoger mogen zijn. De boerenzwaluw was met 230 overvliegende exemplaren (familieverband) duidelijk op trek, maar de grote aantallen moeten kennelijk nog komen. Huiszwaluwen lieten zich helaas (nog) niet zien, maar wel vloog er warempel nog een gierzwaluw mee. In 2019 was sprake van een gaaieninvasie. Van deze soort telden we er 39, waarbij opgemerkt dat meerdere exemplaren in de buurt heen en weer vlogen. Dubbeltellingen zullen ongetwijfeld hebben plaats gevonden. Nochtans was bij diverse exemplaren duidelijk sprake van trekgedrag. Of er wellicht weer een invasie op komst is? Overduidelijk trekgedrag was voorts ook zichtbaar bij de tjiftjaf, waar we er maar liefst 64 van telden. De tjiftjaffen werden vergezeld van tenminste 4 zwartkoppen en 2 fitissen. Het aantal van 20 overvliegende witte kwikstaarten geeft eveneens aan dat het geen bijzondere trekdag was.
Qua roofvogels was het helemaal magertjes. Slechts 3 buizerds, 1 sperwer en 2 boomvalken vielen ons ten deel, alhoewel we over deze soort, die het onderweg vooral gemunt heeft op zwaluwen, zeker niet willen klagen. Merkwaardig genoeg werd er geen enkele torenvalk gezien en buizerdtrek werd al helemaal niet waargenomen. Dat hebben we hier toch wel eens anders meegemaakt.
|
De begroeiing langs de Gekanaliseerde Dinkel zorgde als te doen gebruikelijk weer voor extra determinatievertier. Vooral het spotten met de verrekijker van kleine zangertjes is een leuke tijdopvulling als het minder druk is in de lucht. Naast de tjiftjafs, zwartkoppen en fitissen telden we op locatie en in de directe omgeving verder nog 29 pimpelmezen, 24 koolmezen, 12 boomklevers, 5 boomkruipers, 4 glanskoppen, 4 roodborsten, 3 winterkoningen en 2 heggenmussen. Het aantal boomklevers zal waarschijnlijk “overteld” zijn. Spechten waren er ook, alhoewel het genoteerde aantal van 5 groene spechten wat aan de hoge kant lijkt. De grote bonte specht was hier met 4 exemplaren vertegenwoordigd.
De aanwezigheid van water in de buurt levert doorgaans extra soorten op, hetgeen nu in mindere mate het geval was. Vaste waardes als ijsvogel, meerkoet en fuut bleken dit keer niet aanwezig. Wel vlogen er 45 wilde eenden en 14 grauwe ganzen over, evenals een wintertaling en 2 knobbelzwanen. Verder zwom in de Dinkel nog een paartje knobbelzwanen met in hun kielzog 6 jongen. Het aantal aalscholvers, doorgaans goed voor enkele 10-tallen, was deze keer op de vingers van één hand te tellen. De weidevogels lieten het ook volledig afweten. Er werd geen enkele watersnip en zelfs 0,0 kieviten gezien.
|
Uiteraard hadden we ook oog voor de overige flora en fauna. Zo werden in het eerste halve uur 4 watervleermuizen opgemerkt, die over het water scheerden. Ook zaten er in de weilanden zeker 6 hazen en was op de achtergrond het voortdurende kokkeren te horen van fazanten. Verder werden gele aardappelbovisten en echte judasoren opgemerkt en vlogen bij ons in de buurt wat late vlinders rond in de vorm van klein koolwitje, dagpauwoog, atalanta en kleine vuurvlinder.
Jan vermaakte zich aan het eind van de telling met het plukken van wilde appels, die er in overvloed staan. Hij probeert er appelsap van te maken. Het biologisch boeren zit bij hem nu eenmaal voorgoed in het bloed. De bekende krenten in de vogelpap waren dit keer boomvalk, gierzwaluw en roodborsttapuit. We waren al met al zeker niet ontevreden. Het tellen van overtrekkende vogels blijft nu eenmaal een leuke en gezellige aangelegenheid.
|
Onderstaand het overzicht van de waargenomen soorten en de aantallen.
De soorten en de aantallen:
De soorten en de aantallen:
Top tien 11 september 2021
Tot slot willen we u de top 10 van deze dag evenmin onthouden.
Tot slot willen we u de top 10 van deze dag evenmin onthouden.
Samenstelling: Wim Wijering
Foto’s: Wim Wijering en Jan Nijmeije
Foto’s: Wim Wijering en Jan Nijmeije