Nestkasten timmeren en
vetbollen maken
Landschap Overijssel organiseert tijdens herfstvakanties onder andere bij de “Watermolen van Frans”, activiteiten voor de schooljeugd, waarbij beoogd wordt om kinderen reeds op jeugdige leeftijd in contact te brengen met de natuur. Dat is niet alleen goed voor hun ontwikkeling, maar levert hopelijk in de toekomst nieuwe natuurbeschermers op. Onze vereniging staat deze gedachtegang eveneens voor. Al jaren achtereen laten ook wij de kinderen van basisscholen uit ons eigen verenigingsgebied op een leuke manier kennis maken met de natuur. |
Toen begin oktober, net als de jaren daarvoor, vanuit Landschap Overijssel het verzoek werd gedaan om op woensdagmiddag 25 oktober 2017 bij genoemde locatie te helpen met het timmeren van nestkastjes en het maken van vetbollen ten faveure van vogels, is daar als vanzelfsprekend ja tegen gezegd. Reeds vijf jaar achtereen worden er voor de jeugd bij de “Watermolen Frans” in Mander voor deze natuurbeschermers in de dop, allerlei activiteiten georganiseerd. Zo hebben de kinderen intussen al kennis kunnen maken met:
|
Dit jaar stond aldus het timmeren van nestkastjes en het maken van vetbollen op het programma. Aan deze activiteit hebben de afgelopen week maar liefst 7 vrijwilligers van Landschap Overijssel en drie leden van onze Vereniging deel genomen. De kinderen kregen allereerst te horen en te zien, welke vogels ze zoal in de nestkastjes kunnen verwachten en dat ze bij bewoning gerust eens mogen kijken hoe het broedproces verloopt. Uit eigen ervaring weten we hoe belangrijk dat is om op deze manier feeling te krijgen met de natuur. Ook konden ze zien welke vogels graag eten van vetbollen.
Ruim 60 kinderen kwamen op deze buitenschoolse activiteit af, uiteraard begeleid door opa’s, oma’s vaders en moeders. Bij elkaar opgeteld waren we op enig moment met tenminste 100 aanwezigen. De presentatieruimte was dan ook al gauw te klein om eenieder ten volle van de beelden te kunnen laten genieten. Op z’n Twents gezegd: “Sie hing’n d’r met de benen oet”. Mooi zo’n grote opkomst.
|
Terwijl in de buitenlucht het passen, meten en getimmer niet van de lucht was, werd in de presentatieruimte een grote pan vet omgesmolten, waarbij de kinderen van dichtbij met grote ogen zaten toe te kijken hoe hierin met een heuse “soepsleef” allerlei zaad werd ge- en vermengd. Ook hierbij was het ongeduld van de kinderen geregeld van hun gezichten af te lezen. Heel voorzichtig werd daarna de vloeibare brij in de plastic bakjes van de kinderen gegoten. Dat was nog een behoorlijk precisiewerkje, omdat het bakje al behoorlijk was opgevuld met een grote dennenappel waaraan een touwtje voor het ophangen was vastgeknoopt. De kinderen zelf mochten met kleinere lepels de bakjes nog verder opvullen, waarna het geheel in plastic zakjes werd gedaan om af te koelen en te stollen. Natuurlijk werden - vooral de allerkleinsten - bij dit alles geholpen door hun (groot)ouders. Ook dit onderdeel verliep geheel naar wens.
|
Ondertussen hadden de kinderen al voor een luttel bedrag nestpakketjes en bekers met dennen-appels aangeleverd gekregen en popelden van ongeduld om aan de slag te kunnen. Vooral bij het in elkaar zetten van de prefab nestkastonderdelen en het timmerwerk ging het er fanatiek aan toe. Gelukkig kon dit onderdeel buiten op tafels en banken worden uitgevoerd. Dat er geregeld een spijker krom werd geslagen en soms zelfs het hele nestkastje weer uit elkaar moest worden gehaald, omdat men niet goed naar het voorbeeld had gekeken, mocht de pret niet drukken. Leuk om te zien was dat ook de (groot)ouders en vrijwilligers enthousiast meehielpen bij het creëren van nieuwe nestgelegenheden voor onze gevleugelde vrienden.
|
Voor de dorstige kelen was die middag uiteraard ook gezorgd. De kindermiddag bij de Molen van Frans duurde van 15.00 uur tot circa 17.00 uur. Menigeen liet tijdens en na afloop weten het een leuke, interessante en goed georganiseerde gebeurtenis te hebben gevonden waarvan hun (klein)kinderen ten volle hebben genoten. En daar doen we het voor, toch!
Auteur en foto's: Wim Wijering
Voor nog meer foto's zie hieronder de diapresentatie.