tuinvogeltelling 2020
Woord vooraf:
De Nationale Tuinvogeltelling wordt dit jaar voor de 17e keer in Nederland gehouden en wel in het weekend van 24 tot en met 26 januari a.s. Deze telling wordt gewoongetrouw georganiseerd door Vogelbescherming Nederland, samen met Sovon Vogelonderzoek Nederland. Het levert doorgaans een goed beeld op van de ontwikkelingen van de aantallen vogels, die op bovenstaand weekend in de Nederlandse tuinen aanwezig zijn. In combinatie met de resultaten van andere jaren en met andere tellingen wordt hierdoor zicht gekregen hoe belangrijk tuinen in feite zijn voor vogels.
|
Noordoost Twente:
Vorig jaar kwam uit de resultaten naar voren dat aan de oproep om mee te doen 417 gezinnen uit Noordoost Twente gehoor hebben gegeven. Onderverdeeld betrof dat Dinkelland ( 114), Tubbergen (69), Oldenzaal (149) en Losser (85). In totaal werden 8225 vogels geteld, verdeeld over 47 soorten. De top vijf bestond het afgelopen jaar uit: huismus (1316), koolmees (1058), pimpelmees (827), merel (688) en vink (649). Houtduif, roodborst, Turkse tortel, heggenmus, kauw en ekster scoorden eveneens behoorlijk. Evenals voorgaande jaren was de huismus weer veruit de meest getelde soort. Op de plekken twee en drie eindigden respectievelijk de koolmees en de pimpelmees. De bekende krenten in de pap waren in 2019: ooievaar, kleine- en middelste bonte specht, groene- en zwarte specht, zanglijster, kerk- en bosuil, alsmede slechtvalk.
|
Voorbereiding en deelname:
- Tel in de ochtend
Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? In de winter moeten vogels goed eten om op krachten te blijven. Er is dus geen tijd en energie om uitgebreid te zoeken. Als vogels eenmaal doorhebben dat er in uw tuin voldoende te halen valt, blijven ze komen.
|
In een koude nacht kan een klein vogeltje wel tien procent van zijn lichaamsgewicht verliezen! Er moet dus direct na zonsopgang gegeten worden om aan te sterken. In de ochtend zijn de tuinvogels daardoor het makkelijkst te zien. Deelname aan de Tuinvogeltelling duurt maar dertig minuten, maar u zult verbaasd zijn hoeveel vogels u wellicht ziet in zo’n korte periode.
Met vetbollen, zonnebloempitten, brood, ongebrande pinda’s en strooivoer maakt u heel wat vogels blij. Leg bijvoorbeeld ook eens een beurse appel in de tuin; merels en spreeuwen zijn er dol op. Strooi ook wat voer vlakbij de struiken, zo is er ook wat te eten voor schuwe vogels als heggenmus en winterkoning. Spechten en boomklevers zijn voorts dol op vogelpindakaas. Hang een pot op of smeer wat op een boom.
|
- Check de vogels
Als uw weet welke vogels er bij u in de buurt leven, maakt dat het herkennen een stuk eenvoudiger. Vogelbescherming Nederland heeft 25 vogels, die veel in tuinen voorkomen, op een rijtje gezet. Surf hiervoor naar: https://www.tuinvogeltelling.nl/tuinvogels
Wie zich nu al via tuinvogeltelling.nl inschrijft, ontvangt via de mail gratis herkenningstips om de vogels uit elkaar te houden. Ook ontvangt u de Special 'Vogels Voeren' én krijgt u vijftien procent korting op vogelvoer en nestkasten in de webshop van Vogelbescherming.
|
In een vogelvriendelijke tuin vinden vogels niet alleen voedsel, maar ook veiligheid en een plekje om zich voort te planten. Met wat vogelvoer, een vers bakje water, een nestkastje en een haag bent u al een eind op weg. Maar het kan natuurlijk altijd beter. Bijvoorbeeld door op minder zichtbare plekken blad te laten liggen in de tuin. Lijsterachtigen, maar ook heggenmussen, roodborstjes en winterkoninkjes zullen u daar dankbaar voor zijn. Zij vinden hierin namelijk nog heel wat natuurlijk voedsel. Besdragende heesters, zoals vuurdoorn, lijsterbes, wilde kamperfoelie en klimop mogen als voedselbron voor merels, andere lijsters en pestvogels evenmin ontbreken. Belangrijk is ook om uitgebloeide planten te laten staan tot in het voorjaar. Hierin bevindt zich immers veel “nieuw leven”. Bedenk dat heesters en bomen in uw tuin voor nestelgelegenheid, maar ook voor extra voedsel zorgdragen. Wilt u meer weten over het inrichten van een vogelvriendelijk tuin of over alle resultaten van de nationale tuinvogeltelling 2020, surf dan (zo nodig na afloop) naar www.vogelbescherming.nl
|
Tot slot:
|
Bronvermelding: Vogelbescherming Nederland, Nature Today, NVWG “de Grutto.
Auteur en foto’s: Wim Wijering
Auteur en foto’s: Wim Wijering