natuurkalender juli 2016
Aandacht besteden aan lang van tevoren gedane weersvoorspellingen, gaan we vanaf nu niet meer doen. Van die voorspelde heerlijke warme zomermaand juli is namelijk niet bijster veel terecht gekomen. Natuurlijk hadden we van 19 tot en met 21 juli tropische temperaturen van 30° C en hoger, terwijl op de 20e het kwik zelfs opliep tot maar liefst 34° C ! Maar dat was weer net iets teveel van het goede. Duidelijk is dat we terug kunnen zien op een tamelijk wisselvallige zomermaand, waarin het vooral veel regende. Maar ja, over het weer kun je ellenlang met elkaar discussiëren, maar eigenlijk schiet je er niets mee op. Laten we ons maar beperken tot onze geliefkoosde hobby; natuurfotografie. Ook deze keer willen we u weer graag deelgenoot maken van onze belevenissen met de camera.
Net als in juni kregen deze maand de vogelfoto’s niet de overhand. Dat laat onverlet dat we opnieuw een aantal meer dan interessante vogels op de gevoelige plaat hebben weten vast te leggen. Wat te denken van: nachtzwaluw, middelste bonte specht en grauwe klauwier! Andere soorten die aan bod zullen komen zijn dit keer: bosrietzanger, fazant, gaai, gele kwikstaart, goudhaan, goudvink en sperwer. In de categorie dag- / nachtvlinders en in het verlengde hiervan de libellen, hebben we deze keer eveneens een aantal bijzondere soorten op de gevoelige plaat weten vast te leggen, zoals koninginnenpage en phegeavlinder. Daarnaast werden vastgelegd: bont schaapje, boomblauwtje, eikenpage, kleine vuurvlinder en zwervende heidelibel. Voorts verschenen twee zoogdieren voor de lens, te weten: eekhoorn en egel. Met uitzondering van één florafoto (kardoen) en één spinnenfoto (gerande oeverspin) hebben de laatste vier foto’s betrekking op insecten, waartoe het mannetje en het vrouwtje van het zeldzame vliegend hert met daarnaast de gewone zandspinnendoder en de zompsprinkhaan. De opnames zijn dit keer afkomstig van maar liefst acht “natuurfotografen”.
De julimaand had kortom weer volop te bieden; dus gauw kijken en vergeet vooral niet om ook de toelichting te lezen.
De julimaand had kortom weer volop te bieden; dus gauw kijken en vergeet vooral niet om ook de toelichting te lezen.
Wat u verder ook niet moet vergeten is om een blik te werpen op de overige recente natuurfoto’s van deze maand, die vanuit de natuurkalender kunnen worden aangeklikt. Dan krijgt u nog veel meer te zien. De opnames komen vergroot het best tot hun recht. Daartoe hoeft u alleen maar op de foto´s te klikken. Wij wensen u als steeds veel kijk- en leesplezier toe.
Een behoedzaam loopje past bij echte loopvogels, zoals dat op de foto goed te zien is bij dit groepje jonge Fazanten (Phasianus colchicus). Dat behoedzame is wat de jongen instinctmatig bij de geboorte meekrijgen. Bijzonder is dat jonge fazanten - ook al zijn ze dan nog klein - op hun twaalfde dag al aardig kunnen vliegen. Dat kennen we ook van patrijzen en kwartels. Omdat er bij de fazant vaak grote verliezen optreden, worden er door de hen veel eieren gelegd; gemiddeld wel een stuk of 14. De belangrijkste doodoorzaak bij veel jongen is voedselgebrek. Vooral in landbouwgebieden waar veel granen en maïs staan (die regelmatig worden bespoten tegen insecten en schimmels) is de stand drastisch afgenomen. Ook een koud en nat voorjaar kan het broedresultaat enorm beïnvloeden.
Nog steeds op de 12e kon ook deze jonge Goudhaan (Regulus regulus) worden vereeuwigd. Met z’n 8,5 centimeter is het het kleinste vogeltje van Europa. Dat het nog een jong beestje is, is te zien aan het ontbreken van de gekleurde kruin. Goudhaantjes vallen niet al teveel op, omdat ze vaak foerageren in de toppen van naaldbomen. Ze verraden hun aanwezigheid echter door hun hoge zang en dito roepjes. Daar kun je voor jezelf een gehoortest op los laten. Als de hoge tonen minder goed of helemaal niet meer te horen zijn, dan weet je dat het gehoor behoorlijk is achteruitgegaan. Met het verstrijken der jaren is dat trouwens de normaalste zaak van de wereld.
Ons land kent maar liefst 15 beschreven zandspinnendoders. Daar is de afgebeelde Gewone zandspinnendoder (Arachnospila anceps) er één van. Spinnendoders jagen weliswaar op spinnen, maar een directe relatie tussen bepaalde spinnendoders en bepaalde spinnen is er niet. Logischerwijs jagen ze op spinnen die in hun territorium voorkomen. Er lijkt overigens wel een voorkeur te zijn voor wielweb- en trechterspinnen. Ook jagen ze vooral op vrouwelijke spinnen, omdat die vaak een stuk groter zijn. Dat betekent eenvoudigweg meer voedsel voor de larve van de spinnendoder. De opname werd gemaakt bij de nestingang van genoemde soort.
Uiteraard hebben we in deze maand nog veel meer foto’s gemaakt, dan we in deze natuurkalender hebben weergegeven. Wij willen u deze opnames niet onthouden, omdat hier ook veel mooi materiaal bij zit. Oordeelt u echter zelf door hier te klikken. De foto’s kunt u vergroten, net als bij de natuurkalender, door er op te klikken.
Auteur: Wim Wijering
Foto’s: Leo, Fons en Wim Wijering, Laurents ten Voorde, Rinus Baaijens, Dick van Dorp, Selva Wilbers – Wijering en Noël Wilbers.
Foto’s: Leo, Fons en Wim Wijering, Laurents ten Voorde, Rinus Baaijens, Dick van Dorp, Selva Wilbers – Wijering en Noël Wilbers.