natuurkalender februari 2015
Februari is weliswaar geen maand waarop je er elke dag met de camera op uit kunt trekken, maar toch hebben we ook in deze kalendermaand absoluut niet stil gezeten. We kregen zelfs te maken met enkele fraaie winterse dagen. Daarvan hebben we aardig kunnen profiteren. Helaas waren we wat al te overmoedig in de buitenlucht, hetgeen er in resulteerde dat drie van de vier fotografen meerdere dagen door de griep werden geveld. Nochtans kunnen we u toch weer een aantal leuke en interessante foto’s voorschotelen. Dat hierbij de aandacht weer veelvuldig op vogels gericht is (o.a. wilde zwaan, casarca, kolgans, grote Canadese gans, krakeend, fuut, zwarte specht, boomkruiper etc.) zal u niet verbazen. Toch hebben wij deze keer ook een aantal interessante zoogdieren (otter, wilde kat, lynx en ree) voor de lens kunnen krijgen en voor de afwisseling ook nog eens twee afbeeldingen van paddenstoelen en een landschapsfoto. De fotovolgorde is ook deze keer weer op datum. Veel kijk- en leesplezier toegewenst.
Een bezoekje aan het Oranjekanaal bij Emmen leverde deze Oud-Hollandse kuifeend op, die weliswaar niet in de vrije wildbaan thuis hoort, maar kennelijk ontsnapt is uit een particuliere collectie. Dat zie je trouwens veel vaker bij ganzen- en eendensoorten. De Oud Hollandse kuifeend is een middelgrote eend met een grote ronde kuif. Het is in feite een grote ronde veerbol, die iets achter op de kop zit en op een vleesknobbel groeit. Deze eenden behoren tot de oudste Nederlandse pluimveerassen. Men vermoedt dat de oorsprong in Indonesië ligt, waar de Balie-eend ook een kuif draagt. Zeker is dat deze kuifeenden in Nederland zijn geperfectioneerd. Van deze soort komen er maar heel weinig voor in ons land. Dat is ook de reden waarom we deze foto op de natuurkalender hebben geplaatst.
In de eerste week van februari hielden zich grote aantallen Grote Canadese ganzen (Branta canadensis) op de deels dichtgevroren Rietplas in Emmen op. Een drietal overvliegende exemplaren kon een dag later in de vroege ochtend worden geportretteerd. Deze forse ganzensoort komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, Alaska en Canada. De vogels, die wij in ons land hebben, zijn vrijwel zeker afstammelingen van vogels die indertijd voor de jacht zijn uitgezet of zijn aangevuld met siervogels uit parken. In Nederland weet de grote Canadese gans zich goed te handhaven en is zeer wel in staat om zijn verspreidingsgebied uit te breiden. Overwinteren doen ze samen met een aantal uit Zweden en Duitsland afkomstige vogels.
Kunt u zich voorstellen dat in de tachtiger jaren de Grauwe gans (Anser anser) nog een zeldzame broedvogel was in ons land? Dat is inmiddels totaal anders. Er broeden waarschijnlijk al rond de 30.000 broedparen in ons land. Ook het aantal overwinterende grauwe ganzen is in de loop der jaren spectaculair gestegen. Het aantal aanwezige wintergasten wordt momenteel reeds geschat op meer dan een half miljoen. Deze grauwe ganzen op het ijs werden gefotografeerd onder de rook van Lelystad, niet ver van de overbekende Oosvaardersplassen; de bakermat van het succes van de grauwe gans.
Otters of zo u wilt Visotters (Lutra lutra) behoren tot de familie van de marterachtigen. Deze viseter bij uitstek kwam vroeger veel voor in Nederland. Door allerlei oorzaken stierf de otter eind jaren tachtig uit in ons land. In 2002 werden de eerste exemplaren weer uitgezet in Friesland en Overijssel. Sindsdien gaat het de soort voor de wind. Ook in onze omgeving zijn intussen de eerste (vis)otters gesignaleerd. De afgebeelde otter werd gefotografeerd in het natuurpark Lelystad. In het kader van soortbescherming en herintroductie werkt dit park actief mee aan diverse fok- en herintroductieprogramma’s. Dat geldt ook voor de otter. Diersoorten die zijn verdwenen in Nederland of met uitsterven worden bedreigd, krijgen op deze manier een nieuwe kans.
Dezelfde dame was tevens zo bereidwillig om schrijver dezes de gelegenheid te geven om in een nabijgelegen natuurpark in Hunsrück eindelijk eens een Lynx (Lynx lynx) van nabij te kunnen fotograferen. In Duitsland leeft een kleine populatie in het Nationaal Park Eifel. Eén van deze dieren is indertijd verweesd en kon na verzorging niet meer worden teruggeplaatst in de natuur. Een doodgeboren jong geitje diende die dag als voedsel voor deze fraaie katachtige. In een fractie van seconden had de lynx zich over deze “lekkernij” ontfermd en verdween net zo snel weer uit beeld als d’ie gekomen was. De lynx is de grootste katachtige van Europa en duidelijk herkenbaar aan z’n oorpluimen en z’n opvallende korte dikke staart. Wetenschappers achten de kans klein dat er binnen afzienbare tijd weer lynxen in Nederland rondlopen.
Ooievaar Dirk (Ciconia ciconia) is voor veel Lossernaren en ver daar buiten een waar begrip. Het is namelijk de stamvader van maar liefst 52 jonge Twentse ooievaars. Daar heeft hij overigens wel 21 broedsels en 4 partners voor nodig gehad. Het eerste broedgeval dateert reeds van 1994. Op 21 februari j.l. werd Dirk met een ongeringde partner gefotografeerd op het speciale daknest aan de Schoklandweg, vlakbij de Dinkel. Als alles goed gaat begint hij hopelijk aan zijn 22e broedsucces. Dirk is inmiddels 26 jaar oud. Deze aartsvader heeft een belangrijke rol gespeeld bij de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Twente. Sinds 2008 neemt, mede door hem, het aantal broedparen gestaag toe. Inmiddels broeden jaarlijks al weer meer dan 10 ooievaarsparen in Twente, met dank aan opa Dirk.
Zo er al een Zwarte specht (Dryocopus martius) kan worden gefotografeerd, zijn het altijd opnames van vogels die aan een boomstam zitten (te hakken) of te zien zijn in de nabijheid van een nestholte. Maker dezes had echter het geluk om eens een zwarte specht in een andere pose te kunnen vereeuwigen. Zoals bij alle vogels is het in orde maken en houden van het verenkleed een zeer belangrijke bezigheid. Een schoon en onberispelijk verenkleed garandeert immers optimale vliegprestaties. Dit exemplaar werd bij één van deze poetsbeurten betrapt, hetgeen erop wijst dat de vogel zich geheel en al onbespied waande. Het is overigens een mannetje, hetgeen goed te zien is aan de geheel rode kruin. Vrouwtjes zijn alleen rood op het achterhoofd.
Auteur: Wim Wijering
Foto’s : Leo, Fons en Wim Wijering en Laurents ten Voorde
Foto’s : Leo, Fons en Wim Wijering en Laurents ten Voorde