natuurkalender augustus 2016
Ook de augustusmaand laten we weer achter ons, niet echter zonder veel fotomateriaal. Ook nu weer willen we u graag deelgenoot maken van onze belevenissen met de camera. Natuurfotografie is immers iets wat je graag met anderen deelt.
De vogelfoto’s kregen ook deze maand weer niet de overhand. Dat laat onverlet dat we opnieuw een aantal meer dan interessante vogels op de gevoelige plaat hebben weten vast te leggen. Wat te denken van: nachtzwaluw, havik, sperwer, lepelaar en zwarte wouw met daarnaast soorten als aalscholver, ijsvogel en visdiefje.
In de categorie insecten hebben we deze keer op de gevoelige plaat weten vast te leggen: basterd- of bronskleurige zandloopkever, goudvleksteltmot en de rups van de witvlakvlinder. Ook twee soorten paddenstoelen, de reuzenzwam en de zwerminktzwam, prijken deze keer op de kalendersite. Voorts verscheen een jonge vos voor de lens en werden opnames gemaakt van kleine zonnedauw, parnassia, berghuislook, echte stijve ogentroost, rolklaver en klokjesgentiaan.
In de categorie amfibieën en reptielen krijgen dit keer heikikker en zandhagedis aandacht. Ook is er deze keer ruimte ingelast voor een drietal sfeerbeelden, waaronder een heidelandschap. De opnames zijn dit keer afkomstig van 6 natuurfotografen. Al met al had de augustusmaand ons weer volop te bieden; dus gauw kijken.
Vergeet echter vooral niet om:
- de toelichting bij de foto’s te lezen;
- de overige recente natuurfoto’s van deze maand te bekijken. Er zit weer mooi materiaal bij. Ze kunnen vanuit de natuurkalender worden aangeklikt;
- op de foto´s te klikken om ze te vergroten. De opnames komen dan het best tot hun recht.
Een andere warmteminnende soort, is de Basterd- of Bronskleurige Zandloopkever (Cicindela hybrida). De wetenschappelijke naam van deze soort is enigszins verwarrend, omdat het woord hybrida de suggestie wekt dat het een kruising is. Het is evenwel een “echte” soort en één van de vijf zandloopkevers, die in Nederland voorkomen. De keversoort is herkenbaar aan z’n zwartbruine dekschilden met kopergroene tinten en lichte grillige dwarsbanden. Dit laatste is op de foto weliswaar niet te zien, maar daarentegen wel de immense kaken van deze felle rover, die van alles pakt wat hij / zij maar grijpen kan. Je moet ze zoeken op zanderige, droge en warme bodems.
Over zaadspreiding gesproken: Op bijgaande foto ziet u de buisvormige peultjes van Gewone rolklaver (Lotus corniculatus) die voor een dergelijke kleine plant best wel lang (circa 3 cm) zijn. Wanneer de zaadjes rijp zijn, springen de peulen met een knal en springen de zaadjes alle kanten op. Dat doen ze met maar één doel en dat is de instandhouding van de soort. Rolklaver houdt van zon en van een vrij droge omgeving; het liefst niet voedselrijk. Bloeien doen ze van mei tot september. Niet zelden kleuren de bloemen, die in de regel geel zijn, oranje tot zelfs rood. Rolklaver behoort tot de familie van de zogeheten vlinderbloemigen en kent een aantal varianten. Dat zijn naast gewone rolklaver ook smalle-, moeras- en rechte rolklaver.
Voordat we overgaan naar de vogelfoto’s eerst nog maar eens een foto van een jonge Vos (Vulpes vulpes). Zo maar een lucky, want wie ziet er nou overdag een jonge spelende vos? En dat nog wel vanuit een rijdende auto in de berm langs een druk bereden weg! Het diertje werd vanuit de ooghoeken opgemerkt en dan is het maar het beste om door te rijden, op gepaste afstand te draaien, camera kant klaar maken, rijstzak op het geopende raam en maar hopen dat d’ie er nog zit. En jawel hoor, daar zat meneer heerlijk te genieten van al het “speelgoed” om ‘m heen (graspollen, bermafval en wellicht ook wat muizen). Dit laatste viel af te leiden uit de bekende vossensprongen. Toen het diertje ook op zijn rug begon te rollen was goed te zien dat het om een jonge rekel ging. Enkele minuten hebben we kunnen genieten van de capriolen van dit spelende beestje en opeens stoof d’ie weg en liet zich daarna helaas niet meer zien.
Nu we toch in de wereld van de roofvogels zijn aanbeland, kan deze opname van een Zwarte Wouw (Milvus migrans) op een schutting er ook nog wel bij. Ook niet bepaald een alledaags tafereeltje. Zwarte wouwen worden overigens veel minder in ons land gezien dan rode wouwen, maar incidenteel broeden ze hier wel. De rode wouw daarentegen zien we hier steeds vaker in het oosten van het land. Zo langzamerhand is het een vaste broedvogel aan het worden. Vanuit de eigen tuin heeft samensteller dezes bijvoorbeeld dit jaar in het broedseizoen al twee keer een jagende rode wouw boven de eigen woonwijk waargenomen. Zwarte wouwen zijn echte alleseters, wat kan variëren van aas tot visafval en vuilnis. Rode wouwen zijn daarentegen veel meer aaseters en wagen zich doorgaans wat minder dicht bij de mens.
Over zonnestralen gesproken. Wat te denken van deze mooie slotfoto met z’n bijzondere zonsondergang. Het blijft een prachtig schouwspel om de kleuren in de lucht aan het eind van de dag te zien veranderen. Het is bovendien geen enkele keer hetzelfde. Vaak wordt er op dit prachtige kleurenpalet niet of nauwelijks gelet, omdat het vaak kortstondig is. Water op de voorgrond, een hoeveelheid bomen op de achtergrond, wat wolken in de lucht en natuurlijk een zon, die net onder is, vormen in dit geval de ingrediënten voor deze sfeerfoto. Hiermee zijn we gekomen aan het eind van deze kalendersessie. Op naar de volgende.
Auteur: Wim Wijering
Foto’s: Leo, Fons en Wim Wijering, Laurents ten Voorde, Rinus Baaijens en Selva Wilbers-Wijering
Foto’s: Leo, Fons en Wim Wijering, Laurents ten Voorde, Rinus Baaijens en Selva Wilbers-Wijering
Uiteraard hebben we in deze maand nog veel meer foto’s gemaakt, dan we in deze natuurkalender hebben weergegeven. Wij willen u deze opnames niet onthouden, omdat hier ook veel mooi materiaal bij zit. Oordeelt u echter zelf door hier te klikken. De foto’s kunt u vergroten, net als bij de natuurkalender, door er op te klikken.