Inzaaien Natuurbelevingsgebied “het Wiemsel”
Woord vooraf:
In het kader van het Scholenproject “Red de vlinder en de bij” werken we als vereniging al jaren samen met andere natuurwerkgroepen, zo ook met de Vogelwerkgroep Heemkunde Ootmarsum. Eén van de locaties waarbij we samen optrekken is het Natuurbelevingsgebied “het Wiemsel”, gelegen achter de waterzuiveringsinstallatie in Oud Ootmarsum. Dit natuurgebied heeft zowel voor jong als oud de status gekregen om er in alle opzichten de natuur te beleven. Zo is er een kijkheuvel aangebracht, is er een oeverzwaluwwand geplaatst, alsmede een huiszwaluwtil en een insectenhotel, zijn er nestkastjes opgehangen, is een beekwand afgestoken ten behoeve van de ijsvogel en worden er jaarlijks grote bloemstroken ingezaaid voor vlinders en bijen. Op een infopaneel staat wat er allemaal te zien is en er te genieten valt. Op 19 januari j.l. hebben vrijwilligers van beide werkgroepen wederom op een gezellige manier de vooraf door het Waterschap zaaiklaar gemaakte stroken bloemrijk ingezaaid. Onderstaand het artikel wat hierover zowel “In en om Ootmarsum” als in “Dinkellandvisie” is verschenen: |
Natuurliefhebbers laten de natuur beleven
“Heb je een emmer bij je?”. “Dat had wel wat eerder gekund”. “Sommigen komen voor de koffie en niet voor het werk”. Het zijn zomaar een paar opmerkingen aan de voet van de kijkheuvel aan de rand van de vijver in Oud Ootmarsum, achter de waterzuivering. Deze opmerkingen komen van natuurliefhebbers, die zo elkaar op hun eigen manier begroeten. Ze hebben echter hetzelfde doel en dat is de natuur te laten beleven.
In samenwerking met de medewerkers van de waterzuivering, die onder het Waterschap Vechtstromen valt, wordt er deze morgen en middag zaad gestrooid op stroken aan de flank van de heuvel , langs de vijver en ook binnen de hekken van de zuiveringsinstallatie. Het liefst zouden Wim Wijering en Harry Wolbers heel Noordoost Twente voorzien van stroken vol zaadmengsels om de bijen en vlinders te redden. Deze natuurliefhebbers hebben elkaar gevonden en in hun kielzog nemen ze anderen mee die de natuur eveneens een warm hart toedragen.
|
Dat stralen ze ook uit in woord en gebaar. “Ik kom emmers tekort”, laat Harry Wolbers weten als hij het zaad vermengd met zand om het in een emmer te doen. Hij houdt van doorpakken en weet zijn mensen aan het werk te zetten.
Voor Wim Wijering is het de zoveelste klus, want hij coördineert maar liefst zeventien plekken waar de natuur een handje geholpen wordt. Hier achter de waterzuivering is een prachtig landschap gecreëerd waar de natuurbeleving een kans krijgt. Op deze locatie ontvangen we kinderen om ze daadwerkelijk de schoonheid van de natuur te laten ervaren. Op 22 april is het de “Dag van de Aarde” en sinds een jaar of zes proberen we rond die datum stroken grond in te zaaien met bloemenmengsels”, vertellen Wim en Harry. Ze steken veel tijd in de voorbereiding, want met betrokkenen worden afspraken gemaakt om de grond te ploegen en te eggen, zodat het zaaigoed in “een gespreid bedje” komt. Vrijwilligers worden benaderd en die moeten allemaal een emmer of emmers meenemen waar het zaaigoed, vermengd met zand, in wordt gedaan. Zo strooien de vrijwilligers het zaaigoedmengsel uit om te zorgen voor een goede spreiding. Daarna wordt het licht ingeharkt en moet de natuur haar werk doen.
Rood, wit en blauw
Het zaaigoed bestaat uit meerdere bloemensoorten. De natuurliefhebbers gaan uit van het rood-wit-blauw principe en daarmee bedoelen ze de klaproos, de margriet en de korenbloem. Daar blijft het echter niet bij, want ook phacaelia, goudsbloem, malva, koriander, mosterdzaad, dille, bernagie of komkommerkruid, nootmuskaatbloem en olieradijs zijn in het assortiment te vinden. Bij de waterzuivering zijn er ook nog zonnebloemen aan toegevoegd.
In de nabijheid van het bijenhotel is een proefmengsel gestrooid om te kijken of dat nog meer voedsel voor bij en vlinder kan geven. Het gebied achter de waterzuivering is sinds enige tijd een uniek stukje natuur geworden; laten we daar met zijn allen heel zuinig op zijn”.
Auteur: Peter Baanstra
Foto’s: Wim Wijering, Henk Kalma en Hanneke Spermon
Foto’s: Wim Wijering, Henk Kalma en Hanneke Spermon