Natuurbelevingsgebied
"Het wiemsel"
Op vrijdag 12 april j.l. werd aan de Wiemselweg in Oud Ootmarsum het natuurontwikkelingsgebied “het Wiemsel” officieel geopend. Dat gebeurde door het onthullen van een infopaneel, een nieuw toegangsbordje en een heuse huiszwaluwtil. De openingshandelingen werden verricht door Nettie Aarnink namens het Waterschap Vechtstromen, Wilma Schouten als fractievoorzitter van GroenLinks Denekamp en de makers van de huiszwaluwtil (Jan Grootelaar, Gerald Braak, Eric ter Brake, Paul Banierink, Gerrit Groener, Harry Wolbers en Theo Asbreuk). Ondanks de kou en de straffe wind woonden zo’n 60 genodigden van allerlei natuurorganisaties, het Waterschap, diverse verenigingen alsmede en enkele buurtbewoners de opening bij. De organisatie was op deze dag in handen van Tom Pikkemaat en Annemiek Meurer van het Waterschap Vechtstromen, alsmede Harry Wolbers en Wim Wijering van respectievelijk de Vogelwerkgroep Heemkunde Ootmarsum en de Natuur- en vogelwerkgroep “ de Grutto”. |
Ondanks de koningsspelen en een voetbaltoernooi bood een 27-tal kinderen uit zowel Ootmarsum als Tilligte spontaan aan om tijdens deze gebeurtenis een strook in te zaaien met wilde bloemen. Na dit alles volgde er een rondleiding over het terrein, waarbij uitleg werd gegeven bij de vele aangebrachte natuurvoorzieningen in dit gebied. De jeugd en alle overige aanwezigen werden tijdens deze gelegenheid toegesproken door respectievelijk Wim Wijering (jeugd en natuur), Nettie Aarnink (natuurlijk water) en Wilma Schouten (belang biodiversiteit). Nadat de organisatoren, waaronder de 3 initiatiefnemers, waren voorgesteld, kreeg onze voormalige voorzitter Wim Wijering, tevens jeugdcommissielid en projectgroeplid NEOL de gelegenheid om de aanwezigen en de jeugd toe te spreken. Een groot deel van zijn speech is hieronder onverkort weergegeven. |
“Geachte aanwezigen, dag jongens en meisjes,
Namens de organisatoren heet ik u van harte welkom in dit mooie natuurontwikkelingsgebied in Oud Ootmarsum, één van de natuurpareltjes van het Waterschap Vechtstromen. Een gebied waar zowel jong als oud vanaf nu de gelegenheid krijgt om de natuur van Noordoost Twente op een nieuwe manier te leren ontdekken en ervaren. Iets wat volledig past bij de nieuwe onderwijsgedachte; “LEREND ERVAREN”.
Namens de organisatoren heet ik u van harte welkom in dit mooie natuurontwikkelingsgebied in Oud Ootmarsum, één van de natuurpareltjes van het Waterschap Vechtstromen. Een gebied waar zowel jong als oud vanaf nu de gelegenheid krijgt om de natuur van Noordoost Twente op een nieuwe manier te leren ontdekken en ervaren. Iets wat volledig past bij de nieuwe onderwijsgedachte; “LEREND ERVAREN”.
Het is vandaag hier op deze plek een feestdag voor de natuur, maar ook een feestdag voor de kinderen en natuurlijk voor iedereen die de natuur een warm hart toedraagt. De afgelopen jaren is er namelijk veel gebeurd in dit gebied. Er is een kijkheuvel gerealiseerd, een wandelpad aangelegd, een wand afgestoken voor de ijsvogel, er zijn nestkastjes voor holenbroeders opgehangen en er is nestgelegenheid gecreëerd voor zowel de oever- als de huiszwaluw. Om vlinders, bijen en overige insecten te helpen is er 3500 m2 bloemenmengsel ingezaaid voor bestuivende insecten, is er een insectenhotel geplaatst en ook is er een plekje ingeruimd voor een bijenkast.
Al deze voorzieningen zijn tot stand gekomen met financiële steun van zowel het Waterschap Vechtstromen als van Vogelbescherming Nederland met het IJsvogelfonds en in een later stadium werden we ook nog gesponsord door Vennegoor Installatie BV uit Weerselo. |
Het begon allemaal 3 jaar geleden met een toevallige ontmoeting in een supermarkt tussen ondergetekende en een bevriende ecoloog van het Waterschap. Al snel werd het plan geopperd over de aanleg van een vlinderidylle in Weerselo. Het idee om vlinders, bijen en overige insecten de helpende hand te bieden, werd na enige tijd binnen het Waterschap met enthousiasme begroet. We horen immers steeds vaker allerlei verontrustende berichten over de teloorgang van veel planten, dieren en insecten. Tijd om iets te ondernemen dus. Toen het vlinderidylleplan in Weerselo niet realiseerbaar bleek, heeft Tom Pikkemaat zich in al zijn spontaniteit namens het Waterschap gemeld. Vanaf dat moment heeft hij beide natuurbeschermingsgroepen met Harry en mij als kartrekkers, alle gelegenheid geboden om het bestaande gebied verder te ontwikkelen en in te richten. Niet alleen ten faveure van de natuur, maar vooral ook om de jeugd erbij te betrekken.
|
Dat laatste deden we eigenlijk al door op kleine schaal jeugd- en natuurgroepen op te richten. Inmiddels is ook het scholenproject “Red de vlinder en de bij” in deze regio een bekend begrip geworden. In dat verband is het goed te vermelden dat we al voor het vierde jaar in successie met de basisschooljeugd stroken inzaaien met bloemrijke mengsels. Het zaaiklaar maken van de grond en de uitgifte van zaadmengsels vind plaats door zowel het Waterschap als de gemeenten Dinkelland en Tubbergen. Veel vrijwilligers helpen als natuurcoach de kinderen bij het inzaaien. Dit alles gebeurt intussen al op meer dan 15 scholen in genoemde gemeenten. Er zijn vergaande plannen om ook Losser en Oldenzaal bij dit project te betrekken. In deze nabuurgemeenten wordt overigens al veel voor bestuivende insecten gedaan.
|
Het concept werkt kennelijk, want het aantal inzaaistroken is de afgelopen jaren zeker vertienvoudigd. Veel particulieren, landschapsbeheerders, overheden en niet te vergeten de landbouwsector komen steeds vaker in actie, maar het kan beter en moet in feite ook beter. Dat kan o.a. door middel van voorlichting of gewoon door zelf het goede voorbeeld te geven. Zo meteen kunt u er getuige van zijn dat kinderen uit Ootmarsum en Tilligte de strook bij de kijkheuvel gaan inzaaien. De kinderen doen daar graag aan mee en vinden het leuk om te doen. Tijdens de bloeitijd komen ze terug om de resultaten te bekijken. Hoe leuk is het om met zoekkaarten bloemen, vlinders en bijen op naam te brengen, bloemblaadjes te ruiken, maar ook te proeven. Maar in dit gebied mogen ze ook in een bewoond nestkastje kijken, waterdiertjes vangen en op naam brengen en kevertjes uit te vergroten in een loeppotje. Het mag hier onder begeleiding allemaal.
|
Heeft u er wel eens bij stil gestaan dat kennismaken met de veelzijdigheid van de natuur niet alleen goed, maar vooral ook leuk is voor kinderen? Ze krijgen hierdoor ruimtelijk inzicht, leren omgaan met planten en dieren, hun motoriek wordt ontwikkeld en bovenal is het vertoeven in de buitenlucht ook nog eens gezond. Natuur en natuurbeleving zijn dan ook onmisbare schakels in de opvoeding en ontwikkeling van kinderen. De kinderen van nu zijn bovendien de beleidsmakers van de toekomst en mogelijk ook de opvoeders van een nieuwe generatie natuurliefhebbers. Juist nu in deze digitale tijd is het belangrijk dat kinderen vaker naar buiten gaan om positieve, motiverende en inspirerende ervaringen op te doen in de natuur. Daar ligt voor scholen, ouders en niet te vergeten grootouders - en eigenlijk ons allemaal - nog een schone taak.
Bij dit alles denk ik geregeld terug aan de eigen onbezorgde kindertijd. Een tijd, die zich vooral buiten afspeelde. Kievitseieren zoeken, bramen plukken en eten tot je er buikpijn van kreeg, in bomen klimmen en vliegers maken met buigbare stokjes uit het bos. Ook meikevers werden in lucifersdoosjes meegenomen naar school. We hielden er wedstrijdjes mee. Dat zijn voor de vuist weg enkele bespiegelingen uit het verleden. Toen zag de natuur er heel anders uit en hoefden we ons geen zorgen te maken over de teloorgang van weidevogels, de afname van tal van insecteneters en het in stilte verdwijnen van enorme aantallen vlinders en bijen en niet te vergeten onze bodemfauna. Moeten we onze kinderen en kleinkinderen straks met deze problemen opschepen of laten we nu zien dat we in staat zijn om het tij te keren? Gelukkig dringt dit besef steeds vaker door in alle lagen van de bevolking en ontstaan er overal initiatieven. Door een gestructureerde aanpak moet volgens ons nog veel meer mogelijk zijn.
|
Tablets, smartphones, laptops en televisie: Het zouden niet de belangrijkste ingrediënten in het leven van een kind moeten zijn. Daar hoort wat ons betreft beslist ook het buitenleven bij. Spelenderwijs vertrouwd raken met de omgeving is het credo. Op deze manier zullen onze kinderen en kleinkinderen gaandeweg de natuur leren te waarderen en te respecteren. Een kind wat er bijna nooit mee te maken krijgt, zal er ook nooit feeling mee krijgen.
Al weer enige tijd geleden is in de gemeenten Dinkelland en Tubbergen de projectgroep “Jeugd en Natuur” opgericht. Deze is intussen omgedoopt tot NEOL, wat staat voor Natuureducatie op Locatie. Ik voel me vereerd hiervan deel te mogen uitmaken. Op een moderne manier wil deze projectgroep in de voetsporen treden van Meester Bernink, de grondlegger van museum Natura Docet (het huidige Wonderryck). Deze leerkracht uit Denekamp nam zijn leerlingen in het verleden vaak mee de natuur in en wist ze met zijn verhalen en buitenlessen bijzonder te boeien en te enthousiasmeren. Neol beijvert zich kortweg gezegd voor de terugkeer van de biologieles op school, maar dan niet in de klas, maar buiten. Het natuureducatie-programma wat is opgezet geldt voor de groepen 1 tot en met 8 van het basisonderwijs. Elk jaar bestuderen en beleven de leerlingen de biodiversiteit vanuit een ander perspectief. Zonder er al te diep op in te willen ingaan ligt de expertise en uitvoering bij diverse al dan niet lokale natuur- en leefomgevingspartners. Hoe mooi is het dat dit natuurbelevings-gebied daarvoor benut mag worden? We zijn het Waterschap dan ook grote dank verschuldigd voor de beschikbaarheid van dit doel.
|
Helaas is Vogelbescherming Nederland vandaag niet aanwezig. Mij is echter gevraagd het volgende aan u voor te lezen:
“Vogelbescherming Nederland en de Nationale Postcode Loterij ondersteunen vogelwerkgroepen en andere gepassioneerde natuurliefhebbers bij het realiseren van goede initiatieven om vogels te beschermen. Daartoe hebben we o.a. in 2011 het IJsvogelfonds opgericht. Want vogels beschermen dat kunnen wij niet alleen, dat doen we met hulp van mensen met een passie voor vogels.
De aanvraag van Natuur- en Vogelwerkgroep “de Grutto”, de Vogelwerkgroep Heemkunde Ootmarsum en de projectgroep NEOL in de persoon van Wim Wijering, voor het plaatsen van een oeverzwaluwwand en een huiszwaluwtil, ondersteunen wij daarom van harte. Wat voor ons o.a. de doorslag gaf is het feit dat verschillende vogelwerkgroepen hierbij samenwerken, dat het een kansrijke plek is en dat ook het Waterschap Vechtstromen niet alleen haar goedkeuring heeft gegeven aan dit project maar er ook aan meewerkt. Natuurlijk hopen wij dat de regionale populatie huiszwaluwen en oeverzwaluwen hierdoor een extra boost krijgt, want dat kunnen deze gezellige kwetteraars goed gebruiken! Wij zijn dan ook erg blij dat de wand en de til er nu echt staan; nog geen jaar na toekenning. Bij Vogelbescherming en de Postcodeloterij zullen we daarom duimen voor de zwaluwen, want ze hebben hier vast en zeker een goed tehuis!” Einde citaat. |
Veel dank ben ik verschuldigd aan de andere initiatiefnemers, die dit alles de afgelopen 3 jaar mogelijk hebben gemaakt. Dat is in de eerste plaats Tom Pikkemaat, die met zijn persoonlijke inbreng veel mogelijk heeft gemaakt binnen zijn organisatie. Een dankwoord is ook op zijn plaats aan het adres van Harry Wolbers, die hier praktisch dagelijks komt en de natuurlijke ontwikkelingen op de voet volgt. Hij steekt niet alleen vaak de handen uit de mouwen, maar komt steevast ook met mooie ideeën. In een later stadium heeft ook Annemiek Meurer zich bij ons aangesloten. Zij heeft de organisatie van deze dag op zich genomen en zich vooral beijverd dat er vandaag een fraai infopaneel kan worden onthuld. Annemiek ook jij bedankt. Natuurlijk willen wij, als initiatiefnemers, vanaf deze plek natuurlijk ook eenieder die bij de totstandkoming van welke voorziening of activiteit dan ook betrokken is geweest, hartelijk dankzeggen voor de fenomenale hulp. Het zijn er zoveel dat het risico bestaat dat we wellicht iemand zullen vergeten. Daarom allemaal dank je wel! Zonder jullie hulp was het allemaal beslist niet gelukt. Straks gaan we alles van dichtbij bekijken en krijgt u uitleg.
Tot slot, spreek ik, namens ons vieren de wens uit dat onze aanpak hopelijk ook elders navolging krijgt. Dit alles ten behoeve van de natuur als van de jeugd. Ooit zullen de kinderen van nu ons er hopelijk dankbaar voor zijn. Op ontdekkingstocht gaan in de natuur. Hoe leuk kan het zijn.
Over het vervolg van het programma geef ik nu graag het woord aan Tom. Dank u wel voor uw aandacht!
Media-aandacht:
De media heeft met een aantal artikelen aandacht geschonken aan de opening van het natuurbelevingsgebied. Volstaan wordt met enkele De kopteksten
Media-aandacht:
De media heeft met een aantal artikelen aandacht geschonken aan de opening van het natuurbelevingsgebied. Volstaan wordt met enkele De kopteksten
- In en om Ootmarsum: “Fraai stukje natuur achter de waterzuivering om de natuur te beleven”;
- Noordoost Twente.nl. “Natuurbelevingsgebied Het Wiemsel belevenis”.
- Drimble: “Natuurbelevingsgebied “Het Wiemsel” officieel geopend”;
- Van de opening en van het gebied zijn veel foto’s gemaakt. Voor de beeldvorming treft u onderaan dit artikel veel extra impressies aan.
- Wij nodigen u graag uit om eens een kijkje te komen nemen achter de Rioolwaterzuivering aan de Wiemselweg te Oud Ootmarsum, zodat u zelf kunt ervaren wat voor mooi natuurgebied het is (geworden).
- Vanaf de kijkheuvel is het gebied goed te overzien en ook de wandelroute is de moeite meer dan waard.
- Het is zo maar mogelijk dat u ons daar tegenkomt, terwijl we de schooljeugd kennis laten maken met de natuur. Gewoon doen! Meedoen mag natuurlijk ook!
Auteur: Wim Wijering
Foto’s: Henk Kalma, Caspar Kouijzer, Herman Stiegstra, Robert Westerhof en Wim Wijering
Foto’s: Henk Kalma, Caspar Kouijzer, Herman Stiegstra, Robert Westerhof en Wim Wijering
Hieronder vindt u een dia presentatie van deze officieel opening.
U start de presentatie door links op play te klikken.
U start de presentatie door links op play te klikken.