kraanvogelexcursie Diepholz op
07-11-2015
Voor onze laatste verenigingsexcursie van dit jaar gingen we op zaterdag 7 november met 12 deelnemers naar de kraanvogels in het Diepholzermoor e.o. Lijkt het in eerste instantie een sombere dag te worden met zware bewolking en zo nu en dan (mot)regen, valt het achteraf allemaal heel erg mee en laat zich zelfs de zon zo nu en dan zien.
Op onze eerste stopplaats An der Dadau, in de buurt van het plaatsje Vechta, kunnen we gelijk al de eerste kraanvogels waarnemen. In een aangrenzend weiland bevind zich een groep van ongeveer 50 kraanvogels, maar ook op andere plekken kunnen we kleinere groepjes waarnemen. Ook komen meerdere kleine groepjes kraanvogels overvliegen met hun kenmerkende trompetterende en karakteristieke roep krro, krru, vermengd met de fluitende roep van de jonge exemplaren. Het valt ons op dat dit jaar veel jonge vogels rondscharrelen tussen de kraanvogels. Op een van de akkers zien we twee reeën wegrennen en in struiken zien we geelgorzen, groenlingen, koperwieken, vinken en sijsjes
De kraanvogels in het gebied Diepholz en omstreken zijn op doortrek naar het zuiden en veelal afkomstig uit de broedgebieden in Noord Europa. Op hun trekroute via Rügen, Diepholz, langs de oostgrens van Nederland en via het Noordoosten van Frankrijk vliegen ze door naar de overwinteringsgebieden in Spanje en Portugal. Afhankelijk van het weer en de voedselomstandigheden verblijven ze korte of langere tijd in de akker- en veengebieden rond Diepholz. De aantallen kunnen oplopen tot wel 80.000 exemplaren. Ook steeds vaker verkiezen de kraanvogels de Mooren rond Diepholz als broedlocatie. Het gaat hierbij jaarlijks om 40 a 50 paartjes
De krönnen, zoals wij ze ook wel noemen, zijn op dit moment ook in grote aantallen in het gebied aanwezig (afgelopen week zijn er ruim 57.000 geteld) en wij zullen deze excursie dan ook nog volop van deze mooie statige en slanke vogel kunnen genieten
Als we over de Mitteldamm en de Moorstrasse rijden zien we links en rechts grote groepen kraanvogels op gepaste afstand foerageren op de akkers. Vooral de akkers, waar de mais gedorst is, zijn favoriet, waarschijnlijk omdat daar voldoende voedselresten te vinden zijn. De groepjes die zich wat dichter bij de weg ophouden, zijn vaak ouderparen met een of twee jonge vogels van afgelopen broedseizoen. De jonge vogels zijn te herkennen aan de bleekbruine kop en hals en zijn vaak ook nog wat kleiner.
|
Wij vervolgen onze weg en rijden langs Barnsdorf richting Drebberschesmoor. In dit veengebied wordt nog steeds op ouderwetse manier turf gestoken. Om de rust te bewaren, is het verboden de diverse zijweggetjes in te rijden. Dit is een goede zaak, want kraanvogels zijn over het algemeen erg schuw en gaan zeer snel op de wieken. Ook in deze omgeving grote groepen kraanvogels, vooral langs de weg Am Moorkanal. De tellerstand tot nu toe staat op 3.470 kraanvogels.
Na hier een tijdland te hebben genoten van grote groepen foeragerende en overvliegende kraanvogels en ganzen gaan we richting Olgahaven aan de Dümmersee. We bezoeken een kijkhut aan het meer die we nog niet eerder hebben bezocht. Een smal pad leidt ons naar de hut. Boudewijn, voor het eerst mee op excursie, heeft kennelijk meer oog voor de omgeving dan voor de weg. Amper het weggetje ingereden en ‘parkeert’ Boudewijn zijn auto in de sloot. Na dit euvel eerst op de gevoelige plaat te hebben vastgelegd, worden de mouwen opgestroopt en, met enige hulp van de auto van onze voorzitter, wordt het vehikel weer op de weg geloodst. Al lopend naar de kijkhut vliegt een houtsnip over en zien we twee ijsvogels bij een brede sloot. Vanuit de hut hebben we een mooi zicht op een weids landschap. We zien een slechtvalk rustend op een weidepaal, zien we o.a. tafeleenden, Krakeenden, meerkoeten en dodaars op het water en diverse groepen ganzen o.a. toendrarietganzen en smienten op de weilanden.
|
Vanaf de Olgahaven hebben we een ruim zicht over de Dümmersee, maar de aantallen vallen tegen. We zien o.a. tafeleenden, meerkoeten en futen op het water en veel aalscholvers in de struiken langs het water.
We rijden richting Ochsenmoor, een extensief veen-weide gebied. Al rijdend door dit gebied spotten we veel zilverreigers en buizerds op weidepalen. Tevergeefs hebben we gezocht naar een klapekster, die we hier in het verleden ook nog wel eens hebben waargenomen. Helaas niet gezien, maar er komen meer kansen om deze mooie vogel toch nog te zien. Bijzonder was het om een fazant in een struik te zien, die zich tegoed deed aan de vele bessen in deze struik. Een stuk verder op komen we bij het Naturschutzstation Ochsenmoor. Enkelen bezochten lieten zich informeren over de natuur in deze omgeving, anderen bezochten de natuurtuin bij dit centrum. We bezoeken vervolgens de achterkant van de Dümmersee. Hier grote aantallen wilde eenden op het water, maar ook tafeleenden, wintertalingen, pijlstaarten, etc. Andere soorten die we hier waarnemen zijn de goudvink, staartmezen, rietgorzen, sijsjes, vinken pimpel- en koolmezen en ….. een zeearend. Al speurend door de wijde omgeving wijst Jan ons, zoals een waardig voorzitter betaamd, op deze grote roofvogel, die zich in een topje van een boom heeft gesetteld.
|
Het begint al te schemeren en daarom wordt het tijd om ons te verplaatsen naar het Rehdener Geestmoor, een van de grotere slaapplekken van de kraanvogels en ganzen. Op Zum Speckendamm aangekomen ontdekten we al snel een klapekster, een soort waar we de hele dag toch wel een beetje naar hadden gespeurd. Ondertussen komen kleine groepjes, maar later ook grote groepen kraanvogels binnenvallen. Van kilometers ver hoorden we de kraanvogels al aankomen, die al cirkelend dalen en vervolgens uiteindelijk in het moerasgebied neerstrijken. Op het moment dat het nog wat donkerder wordt, neemt het aantal binnenvallende groepen ook steeds meer toe. Na ongeveer een uur te hebben genoten van dit schouwspel, werd het rustiger in de lucht en besloten we huiswaarts te keren. De eindscore van deze dag 5.490 kraanvogels.
We nemen samen nog even deze zeer geslaagde excursiedag door. Onze voorzitter Jan maakt van deze gelegenheid gebruik om een woordje tot Wim Wijering te richten. Ieder jaar weer hebben wij een prachtig jaarprogramma met zeer uiteenlopende excursies, prachtige dialezingen, etc. Wim is vanaf het ontstaan van onze vereniging, en dat is toch al ruim 32 jaar geleden, steeds betrokken geweest bij het opzetten van het jaarprogramma en regelen van de excursies en dialezingen. Ook liet hij maar zeer zelden verstek gaan en was een vaste deelnemer aan de excursies. Onlangs heeft Wim besloten te stoppen met het organiseren van het jaarprogramma en aangegeven het stokje graag aan iemand anders te willen overgeven. Dit is erg jammer, maar na zo’n lange tijd, is dit begrijpelijk. Jan bedankt Wim voor zijn bijzondere inzet en enthousiasme. Als blijk van waardering volgt een applaus voor Wim en overhandigd Jan hem een mand met lekkernijen.
|
Auteur: Henk Schepers
Foto's: Wim Wijering, Johan Drop en Laurents ten Voorde
Foto's: Wim Wijering, Johan Drop en Laurents ten Voorde