eurobirdwatc 2023
Woord vooraf:
Euro Birdwatch is een initiatief van BirdLife International. Het doel van dit evenement is om aandacht te vragen voor de vogeltrek en de gebieden die vogels daarbij aandoen. Afgelopen zaterdag (30 september2023) hebben ruim 15.000 vogelaars in maar liefst 34 landen vogels geteld. Met name werd gekeken naar trekvogels, die op weg waren naar zuidelijke gebieden. Al met al ging het om miljoenen vogels. |
In ons land waren dit jaar ruim 150 telposten ingericht. Als steeds werd het vogeltrekspektakel gecoördineerd door Vogelbescherming Nederland, waarbij nauwe samenwerking plaats vond met Trektellen.nl.
Euro Birdwatch staat of valt met het weer. Helder zicht is ideaal om te tellen, net als lichte tegenwind, want dan vliegen de vogels lager en worden ze eerder opgemerkt. Deze combinatie vergemakkelijkt in de regel het tellen. Al de hele week was het in ons deel van Europa prachtig weer. Bij veel trekvogels is dan het moment aangebroken om naar andere voedselgebieden te vertrekken. Tegen deze aangeboren drang kunnen ze zich nu eenmaal niet verzetten.
Voor de betere resultaten (lees: meer vogels) is het in ons land van belang dat er flinke “aanvoer” is vanuit het noorden en oosten van Europa. Elders in ons land (met name aan de kust) was sprake van flink wat doortrek. In onze regio was de aanvoer helaas beduidend minder.
Landelijke gegevens:
In totaal werden in ons land op de teldag 525.742 vogels (inclusief de pleisteraars) geteld, verdeeld over 214 soorten. Naar verluidt was dit qua soorten de 3e beste Birdwatch ooit. |
Landelijke top 10:
Bijzondere waarnemingen (landelijk):
De bekende krenten in de “vogelpap” waren onder meer: Jan-van-Gent (3991), koereiger (46), grauwe pijlstormvogel (24), visarend (24), reuzenstern (5), graszanger (5), zwarte ooievaar (4), roodpootvalk (3), dwerggors (2), buidelmees (2), bladkoning (2), Europese kanarie (2) en verder 1 exemplaar van respectievelijk: slangenarend, papegaaiduiker, rosse franjepoot, vorkstaartmeeuw, kwak, draaihals, roodkeelpieper, Siberische boompieper, grote pieper, duinpieper en een grauwe gors |
Onze deelname:
Als te doen gebruikelijk werd er door ons geteld vanaf de kijkheuvel in de buurt van de Sterrenwacht in Lattrop. Van onze Vereniging deden op deze teldag 6 tellers mee, te weten: Jan Nijmeijer, Johan Drop, Henk Schepers, Jan Peddemors, Marcel Grunder en Wim Wijering. Ook een 3-tal bezoekers heeft nog een poosje meegeteld. We zijn gestart om 07.00 uur en hebben doorgeteld tot 14.00 uur, waarbij gewerkt werd met uurtellijsten. |
De temperatuur bedroeg op het aanvangstijdstip 12° C (met een mooie zonsopkomst) en liep aan het eind van de telling op tot 20° C. Het was lange tijd onbewolkt en er was nauwelijks wind, waardoor veel trekkers waarschijnlijk hoog overvlogen. Daardoor zullen we bijvoorbeeld menige zwaluw hebben gemist. Gaandeweg kwamen er in de loop van de dag meer wolken opzetten.
|
Eigenlijk was het net iets te mooi weer. Dat was ook te zien aan de vlindersoorten en overige insecten die bij ons rondvlogen. Genoteerd werden soorten als bont zandoogje, atalanta, dagpauwoog, kleine vuurvlinder, geaderd witje, hoornaar, Franse veldwesp etc.
Onze vogel top 10:
De boerenzwaluw, die enkele dagen eerder nog in redelijke aantallen overtrokken, belandden deze keer nog maar net in de top 10. Ook de nummers 1 en 2 (spreeuw en vink) trokken slechts mondjesmaat over. Dat hebben we in eerdere jaargangen wel heel anders meegemaakt. Van roofvogeltrek was tijdens de telling eveneens maar weinig sprake. We moesten het doen met 13 buizerds, 3 sperwers, 3 torenvalken en 1 bruine kiekendief. De telpost bij het Ottershagen (ongeveer 3 km verderop) stuurde ons op enig moment een leuke foto van een visarend, die even tevoren een grote vis had geslagen. Vergeefs hebben we gewacht of het beest wellicht ook onze telpost zou aandoen
|
Leuk waren bij ons echter wel een viertal ijsvogels, die aan ons oog voorbij trokken.Met uitzondering van de middelste bonte specht gaven alle andere 4 spechtensoorten acte de présence. Bijzonder was één enkele overvliegende brandgans en een familie knobbelzwanen, die met zwiepende vleigels vlak voor ons langs vloog.
|
Misschien wel het meest opmerkelijke van deze dag was de doortrek met foerageeronderbrekingen van maar liefst 152 pimpelmezen en 83 tjiftjafs. Hiertussen zaten op enig moment ook 7 staartmezen, 7 zwartkoppen, 2 fitissen en zelfs een vuurgoudhaan. De vogels deden zich onderweg tegoed aan vliegjes en bladluizen , die onderaan de bladeren van onder meer een wilde appelboom zaten. Dat er uiteraard veel foto’s zijn gemaakt van deze voortdurende stroom aan kleine doortrekkertjes boven op de kijkheuvel, laat zich raden.
Uiteindelijk telden we 1385 vogels, verdeeld over 52 soorten. We hebben ondanks de wat mindere resultaten toch optimaal kunnen genieten. Onderstaand onze totaallijst tijdens Euro Birdwatch.
Auteur: Wim Wijering
Foto’s: Wim Wijering en Leo Wijering
Foto’s: Wim Wijering en Leo Wijering