Eurobirdwatch 2017
Elk najaar tellen vogelaars op vaste punten in heel Europa de trekvogels, wanneer miljoenen vogels richting het zuiden vliegen; een spectaculair fenomeen. Euro Birdwatch is een initiatief van BirdLife International. In Nederland coördineert Vogelbescherming Nederland Euro Birdwatch al meer dan 20 jaar, samen met de website www.trektellen.nl. Het doel van dit evenement is om wereldwijd aandacht te schenken aan vogels en hun leefgebieden. Hierdoor ontstaat meer draagvlak voor beschermingsactiviteiten in de verschillende deelnemende landen, doordat vogels en hun bescherming voor het voetlicht worden gebracht. Ook kan dit evenement ertoe bijdragen dat meer mensen geïnteresseerd raken in vogels. Euro Birdwatch is daarnaast een uitstekende gelegenheid om via de media het belang van Nederland voor trekvogels weer eens te benadrukken.
|
Euro Birdwatch 2017 vond op zaterdag 30 september plaats. In ons land waren het vooral vrijwilligers die tijdens Euro Birdwatch - in het hele land - trekvogels telden op meer dan 130 telposten, zowel vogelwerkgroepen als speciale telgroepen die in voor- en najaar vele uren maken om voorbijtrekkende vogels te tellen.
In Noordoost Twente namen 3 vogelwerkgroepen deel aan de landelijke telling. De Vogelwerkgroep Ootmarsum telde in de omgeving van Ottershagen; de Vogelwerkgroep Losser bij de Oelemars en onze vereniging vanaf de kijkheuvel bij de Sterrenwacht in Lattrop. Door onze vereniging werd dit jaar geteld door 8 personen.
We hebben geteld van 07.30 uur tot 12.00 uur. Aan de hand van speciale tellijsten werden de aantallen per uur bijgehouden en steeds wisselend door één van de tellers genoteerd (zie verderop de resultaten).
Hoe ieder jaar de trek verloopt, is niet te voorspellen. Het heeft over het algemeen te maken met de weersomstandigheden in de dagen voorafgaand aan en tijdens de trek. De voorspelling voor een goede vogeltrek waren qua weersverwachtingen aanvankelijk niet erg gunstig. Bij aankomst bleek het echter mee te vallen. We konden zelfs genieten van een mooie zonsopkomst. |
De wind kwam uit zuidelijke richting, windkracht 2 en de temperatuur schommelde gaandeweg tussen de 12 – 16 graden. Het was overwegend bewolkt met soms een klein voorzichtig zonnetje. Tegen 12.00 uur kwam er een groot regenfront aan uit het zuiden, waardoor de telling noodgedwongen vroegtijdig gestaakt moest worden (zoals bijna bij alle telposten).
Onderstaand de resultaten, zoals wij die naar Vogelbescherming Nederland hebben gestuurd middels: www.trektellen.nl
Onderstaand de resultaten, zoals wij die naar Vogelbescherming Nederland hebben gestuurd middels: www.trektellen.nl
Toelichting:
Van een soort als boerenzwaluw is de trek al weer over zijn hoogtepunt heen. Van deze soort werden nog enkele kleine groepjes gezien, maar de aantallen waren lang niet meer zo hoog als enkele weken geleden. De ganzentrek moet nog op gang komen, maar de eerste overvliegende kolganzen en grauwe ganzen werden al weer gezien. Opvallend was een groep overvliegende Canadese ganzen van 45 exemplaren, ook deze soort neemt hand over hand toe in onze regio. Enkele jaren geleden was dit nog een zeldzaamheid in ons verenigingsgebied.
|
Tijdens de eerste uren viel op dat de vinkentrek behoorlijk op gang was gekomen, mooie groepen tot maximaal 40 exemplaren vlogen vaak recht over de telpost richting het zuiden. Ook de spreeuw begon bijzonder goed. In de eerste uren trok een zeer grote groep van meer dan 1000 exemplaren over.
Onze telpost leent zich in het bijzonder voor langstrekkende kleine zangvogels door de aanwezige struiken en bomen. Dit bleek ook door de grote aantallen langstrekkende tjiftjafs, pimpelmezen en in mindere mate koolmezen.
Dat de locatie van de telpost veel invloed kan hebben op de soorten en aantallen kan met name goed gezien worden als je onze telpost met die van de Ottershagen vergelijkt, waar ze veel meer in het open weidegebied tellen waardoor ze daar meer overvliegende veldleeuweriken en graspiepers hebben. Bosjestrekkers als mezen (waartoe ook staartmezen) en tjiftjafs worden daar weer veel minder gezien dan bij onze telpost. |
Op het Omleidingskanaal bij de trektelpost konden bekende watervogels als wilde eend, meerkoet, fuut en waterhoen worden genoteerd. Ook een paartje knobbelzwanen met hun bruinkleurige jongen zwom statig aan ons voorbij.
De welbekende krenten in de pap waren dit keer: 2 overvliegende grote gele kwikstaarten (en één exemplaar die ter plaatse rondhing), 2 kruisbekken, 2 late boompiepers, 3 appelvinken en 2 ter plaatse aanwezige ijsvogels. |
De grootste topper kwam evenwel aan het einde van de telling. Er werd een heuse roodkeelpieper, die roepend overvloog in een groep met veldleeuweriken, waargenomen. Deze soort wordt vrijwel jaarlijks gemeld op de telposten in Twente en heeft de piek begin oktober. De roep zit een beetje tussen een gele kwikstaart en een boompieper in. Deze dag vlogen er overigens meer roodkeelpiepers over Twente. Dat gebeurde bij de telposten in het Aamsveen en bij de Oelermars in Losser.
Auteur: Vincent de Lenne
Foto’s: Wim Wijering
Foto’s: Wim Wijering