Vogeltrektelling 21 september 2024
Onze eerste najaarstelling vond plaats op 21 september j.l. Zoals al vanaf 2004 gebruikelijk, werd er geteld vanaf het uitkijkpunt in het Beneden-Dinkeldal, nabij de Sterrenwachtlocatie, te Lattrop. Aan deze telling namen 7 leden van onze Vereniging deel, namelijk Jan Nijmeijer, Henk Schepers, Ton Bruns, Ruben Koiter, Marcel Grunder, Wim Wijering en good old Johan Groote Punt. De laatste kwam wat later op de ochtend. Het bijhouden van de tellijsten gebeurde beurtelings.
Gestart werd er om 07.00 uur. Bij een mooie zonsopkomst waren de eerste vogelsoorten reeds op het turflijstje aangekruist. Er werd geteld tot 12.00 uur. De weergoden waren ons op deze dag goed gezind. Het werd uiteindelijk zelfs 23 ° C en dat bij een helblauwe hemel. Op de kijkheuvel gingen dan ook gaandeweg een aantal kledingstukken uit. Vanwege de vele mooie dagen, voorafgaand aan de telling, was de treklust onder onze gevleugelde vrienden behoorlijk laag.
|
In totaal werden op deze eerste teldag 1036 vogels geteld, verdeeld over 44 soorten. Het aantal vogels en ook soorten bleef duidelijk achter bij vorige jaren, maar dat zal beslist met het bestendige warme weer van de afgelopen tijd te maken hebben. Nochtans waren we allesbehalve ontevreden.
|
Gewoontegetrouw waren bekende soorten als spreeuw en boerenzwaluw weer in de voorste gelederen te vinden, al hadden de aantallen - wat ons betreft - wel wat hoger mogen zijn. Met een aantal van 276 voorbij vliegende spreeuwen konden we evenwel niet klagen. De boerenzwaluw was met 194 overvliegende exemplaren (veelal in familieverband) ook overduidelijk op trek. We hebben ongetwijfeld menige zwaluw gemist, omdat ze vanwege het mooie weer hoog overvlogen en daardoor minder goed zichtbaar. Er zullen ongetwijfeld huiszwaluwen tussen hebben gezien, maar zelfs de haviksogen van Jan heeft er geen kunnen ontdekken.
We kunnen ons nog herinneren dat er vijf jaar geleden sprake was van een gaaieninvasie. Van deze soort telden we er deze keer16, waarbij opgemerkt dat meerdere exemplaren in de buurt heen en weer vlogen om eikels “te scoren”. Dubbeltellingen van vooral jaarvogels, zoals gaai, zwarte kraai, kauw, grote bonte specht, houtduif en ekster hebben sowieso plaats gevonden. Het aantal van slechts 9 overvliegende witte kwikstaarten geeft aan dat het geen bijzondere trekdag was.
Qua roofvogels had het wat ons betreft ook iets meer gemogen. Geteld werden 10 buizerds, waarvan het merendeel zich in de buurt ophield. Echte buizerdtrek (“bellen” in de lucht van meerdere exemplaren) hebben we niet waargenomen. Door opstijgende warme lucht waren er voldoende mogelijkheden tot thermiekvorming. Dat hebben we op deze locatie wel eens anders meegemaakt.
|
Van de kromsnavels trokken verder langs: 1 havik, 1 torenvalk, 1 sperwer en 1 boomvalk. Ook verschenen er 5 rode wouwen op de tellijst, maar dat zullen er in werkelijkheid minder zijn geweest. Op enig moment vlogen er 3 bij elkaar en op een later moment 2. In de buurt werd gemaaid, hetgeen waarschijnlijk maaislachtoffers heeft opgeleverd. Rode wouwen zijn er dan vaak als de kippen bij om een vers stukje aas te bemachtigen.
|
De begroeiing langs de Gekanaliseerde Dinkel zorgde als te doen gebruikelijk weer voor het nodige determinatievertier. Vooral het spotten en fotograferen van kleine zangertjes is een leuke tijdopvulling als het minder druk is in de lucht. Naast de vele tjiftjafs (64), telden we op locatie maar liefst 31 langstrekkende staartmezen. Ook zagen we rondtrekgedrag van 28 koolmezen, 19 pimpelmezen, 6 boomklevers, 6 merels, 4 winterkoningen, 3 roodborsten, 1 boomkruiper, 1 glanskop, en 1 heggenmus. Spechten waren er ook, alhoewel het genoteerde aantal van 10 grote bonte spechten en 3 groene spechten wat aan de hoge kant lijkt.
|
De aanwezigheid van water in de buurt levert doorgaans extra soorten op, hetgeen nu nauwelijks het geval was. Slechts 7 knobbelzwanen (ouderpaar met in hun kielzog 5 jongen), 1 grauwe gans, 1 dodaars en 1 waterhoen waren er in de gekanaliseerde Dinkel te vinden. Wel nog vlogen er 2 knobbelzwanen, 5 Nijlganzen en 1 wilde eend overheen, terwijl bij de plas in het Dinkeldal 2 watersnippen neerstreken. Ook werd heel even de iele roep van een ijsvogel gehoord. Vaste waardes als meerkoet en fuut bleken dit keer niet aanwezig.
|
Uiteraard hadden we ook oog voor de overige flora en fauna. Zo werd in het weiland in het Beneden Dinkeldal een haas ontdekt, zat vlak bij ons een nest met Duitse wespen en een Duitse schorpioenvlieg (dat krijg je zo dicht bij de grens met de oosterburen), maar ook veel bonte zandoogjes en een Franse veldwesp.
Johan, die in het verleden steevast zelf met gekookte eieren kwam aandragen, werd deze keer zelf verrast met een dergelijk kippenproduct. Jan vermaakte zich tussentijds met het plukken van eierpruimen (verwilderde vruchtbomen), waarvan iedereen even mocht proeven.
|
Een korte wandeling tussen de Dinkel en de gekanaliseerde Dinkel leverde verder 2 icarusblauwtjes, 2 houtpantserjuffers en een berkenboleet op. De florawereld verblijdde ons met wat herfsttinten (en dat op 21 september) van Gelderse roos en wilde kardinaalsmuts met verder nog bloeiende planten als zompvergeet-mij-nietje, bleekgele droogbloem, wolfspoot en echt duizendguldenkruid.
|
De bekende krenten in de vogelpap waren dit keer toch echt de rode wouwen en een voorbijsnellende boomvalk. Met het heerlijk zonnetje erbij en een gezellig groepje tellers bij elkaar, voelde het bijna als een reünie. Het tellen van overtrekkende vogels met gepassioneerde mensen blijft een aantrekkelijke aangelegenheid.
Onderstaand het overzicht van de waargenomen soorten, de tijdvakken en de aantallen.
De soorten en de aantallen:
Totaallijst vogeltrektelling 21 september 202
De soorten en de aantallen:
Totaallijst vogeltrektelling 21 september 202
Top 10
Natuurlijk wordt er ook altijd een top 10 samengesteld, die er dit keer wat anders uitzag dan normaal. Wie verwacht hier nu tjiftjafs en aalscholvers in de top vijf en de staartmees in de top 10
Natuurlijk wordt er ook altijd een top 10 samengesteld, die er dit keer wat anders uitzag dan normaal. Wie verwacht hier nu tjiftjafs en aalscholvers in de top vijf en de staartmees in de top 10
Samenstelling: Wim Wijering
Foto’s: Wim Wijering
Foto’s: Wim Wijering