Kraanvogelexcursie diepholz
Op zaterdag 5 november 2022 gingen we met 16 deelnemers naar het Diepholzermoor voor onze bekende kraanvogelexcursie. We verzamelden ons in Duitsland weer op de vaste plek; namelijk “An der Dadau”. De kraanvogels stonden ons in groepjes al op te wachten, om kennelijk ons hun mooie kleur en hun statige houding te laten zien. Overvliegende groepen lieten hun karakteristieke roep horen; het was dan ook gelijk genieten.
|
De verwachtingen voor deze dag waren hoog gespannen. Een aantal mensen van onze vereniging waren vijf dagen eerder er nog geweest. Toen werd het aantal aanwezige kraanvogels op zeventig duizend geschat. Op onze excursie dag bleek het aantal kraanvogels fors te zijn verminderd. Velen waren kennelijk al vertrokken naar zuidelijke oorden.
Vanaf het vertrekpunt reden we die dag verder langs het “Am Moorkanal” en vervolgens de Langer Damm op. Hier en daar stonden kleine groepen kraanvogels voedsel te zoeken. Het viel ons op dat er deze keer weinig geoogste maisvelden te zien waren. Alles was ingezaaid met graan, wat er - door het zachte herfstweer - prachtig op stond.
|
Op een grote akker, die pas was ingezaaid met graan, liepen honderden kraanvogels voedsel te zoeken. Verder zagen we onderweg uiteraard nog veel meer vogels, zoals vink, keep, ekster, buizerd, grote zilverreiger, blauwe reiger, pimpelmees, koolmees, roodborst, geelgors en vele grauwe- en kolganzen.
We reden de Langer Damm uit en kwamen uit bij Torfwerk Drebber in het Drebbersches moor. Hier stapten we uit en liepen het gebied in. Een vos kruist ons pad. Foto 5 Verder zien we goudvinken en sijzen, maar ook matkop en zwarte mees.
Van hieruit vertrokken we richting Ochsenmoor waar we een bezoek hebben gebracht aan de vogelkijkhut. Deze ligt aan een brede veenleiding; midden in de weilanden. Op deze vlakte werd alleen maar een torenvalk gezien. Op het water in de veenleiding was gelukkig meer te zien. Een ijsvogel vloog steeds heen en weer. Dat was prachtig om te zien. Er zwommen hier wilde eenden, krakeenden, wintertalingen, slobeenden, maar ook dodaars, waterhoen en meerkoet waren present. Tevens vloog er een groep grauwe ganzen en een groep aalscholvers voorbij. Nog een mooie waarneming was die van een familie beverrat, die in het water rondzwom. Eén van de ouders kwam het water uit en ging dicht voor onze ogen in het gras zijn kostje bij elkaar scharrelen.
Van hieruit verplaatsten we ons naar de zuidoostkant van de Dümmersee, waar we een bezoek brachten aan de vogelkijkhut. Op het water was het jammer genoeg vrij rustig. Er waren niet zoveel soorten te zien, wel echter veel aalscholvers met daarnaast soorten als kuifeend, wilde eend, kokmeeuw, slobeend, pijlstaart, wintertaling en een enkele grote zaagbek. Bij het afspeuren van de horizon met de telescoop, zagen we op afstand nog twee zeearenden in een boom en ook nog een grote bonte specht.
|
Aansluitend vertrokken we naar het Rehdener- Geestmoor; onze laatste plek om de inkomende kraanvogels, die naar de slaapplaats in het veen gaan, te kunnen bewonderen. Via de Moordamm [veel vogelaars] reden we naar de Speckendamm, waar het een stuk rustiger was. Door de droge zomer stond er maar weinig water in het veen. Ook was het er danig dichtgegroeid met bomen, wat het uitzicht over het gebied belemmerde. Het binnenvallen van het aantal kraanvogels was daarom dan ook minimaal. Dat hebben we in het recente verleden vaak heel anders meegemaakt. Het was nochtans wederom een mooie (kraan)vogelexcursie. We zijn in ieder geval heel tevreden naar huis gereden.

Samenstelling: Jan Nijmeijer
Foto’s: Jos Visschedijk en Wim Wijering
Foto’s: Jos Visschedijk en Wim Wijering